|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Granatowiec |
Autor |
Wiadomość |
wolf88 [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-05-27, 22:11 Granatowiec
|
|
|
Mam pytanie odnośnie łączenia roślin konkretnie mam na myśli dwie sadzonki granatowca. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc jak dobrze złączyć roślinki, żeby się szybko i równo zrosły.
Jakich użyć materiałów itp
PS
nie potrzebuje komentarzy typu "po co łączyć" itp zdaje sobie sprawę, że wielu zna się lepiej na tym albo i na wszystkim, oczekuje pomocy i dobrej rady to wszystko |
Ostatnio zmieniony przez wolf88 2009-05-27, 22:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Piotrsaik69 [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-06-03, 00:03
|
|
|
powiem tyle, łączenie 2 sadzonek jest nieestetyczne i nic ciekawego Ci z tego nie wyjdzie. najlepiej jak jest to nie parzysta liczba np 5 sadzonek ( choć wg mnie 5 to troche za mało) |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2009-06-03, 05:22
|
|
|
Piotrasik o tym co piszesz, odnosi się to do nasadzeń grupowych np. lasu a wolfowi chodzi o połączone pieńki. Wolf robi się to rafią, jest tego mnóstwo na forum. Wpisz w wyszukiwarce rafia a na pewno znajdziesz to co cię interesuje. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
secio
Piotr Nowak
|
Wysłany: 2009-06-03, 11:07
|
|
|
Dodam że rafie kupić można w kwiaciarni bardzoooooo tanio. |
|
|
|
|
G_Antonowicz [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-06-14, 11:22
|
|
|
Hej
JA też niedawno potrzebowałem rafii aby obwiązać gałązki swojego fikusa.
Rafię znajdziesz w każdej kwiaciarni gdzie można kupić kwiaty.
To taki niby sznurek farbowany pochodzenia organicznego (tak mi się wydaje)na różne kolory służący do związywania kwiatów jako ozdoba. Robią z tego kokardki itp.
Ten sznurek to to w rzeczywistości zwinięty pasek rafii który się skręcił podczas farbowania.
Ja zapłaciłem za 2 szt. 1zł
Polecam po zakupie zamoczyć, i rozwinąć zwinięte brzegi na płasko i nawinąć na jakiś owalny przedmiot typu pudełko po pastylkach
Jak wyschnie będziesz miał ładny pasek rafii do owijania.
Najlepiej owijać na mokro wg. mnie ale sam sprawdź najlepiej jak Ci wygodnie.
Tutaj znajdziesz link do tego co ja zrobiłem z rafią :
http://www.przyjacielebon...opic.php?t=6151
Pozdrawiam Grzegorz |
|
|
|
|
e_gregor [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-06-14, 11:43
|
|
|
Tak na marginesie. Rafia to rodzaj palmy, a to co kupujemy w kwiaciarniach to włókna z ich lisci |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|