Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ficus benjamina
Autor Wiadomość
sleep
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-20, 17:17   Ficus benjamina

Witam kupiłem sobie dziś ficusa benjamina ^^
Prosiłbym was o porady gdzie można by przyciąć, i w jakim stylu uformować, wiem że powinienem zrobić tak jak mi się podoba ale dajcie jednak jakiś rady. Narazie owinąłem go rafią i czekam aż się zrośnie. I wiem że nie ten temat, ale nie będę tworzył nowego, czy już przesadzić bo jak wyciągam je to wychodzi takie coś ubite w kształcie doniczki
Foty:
Ostatnio zmieniony przez sleep 2009-06-20, 17:20, w całości zmieniany 1 raz  

lukipela 
Paweł F.

Wysłany: 2009-06-20, 17:33   

Skoro dziś go kupiłeś to nie trzeba było nic z nim na razie robić,tylko dać mu czas na aklimatyzację.No ale skoro już owinąłeś,to trudno.
Co do stylu,to owijając rafią w ten sposób sam go już wybrałeś.Jeśli nie chcesz go rozwijać i owijać od nowa,to moim zdaniem tylko hokidachi Ci wyjdzie.
Najpierw sam wybierz przynajmniej jakiś styl,i dopiero ewentualnie ktoś będzie mógł Ci coś doradzić.
Przez kilka tyg nic z nim nie rób.Później możesz delikatnie zacząć uszczykiwać pędy żeby się zagęścił.

sleep
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-20, 17:39   

A jak go rozwinę to jaki byś doradził styl??

lukipela 
Paweł F.

Wysłany: 2009-06-20, 17:44   

Trudno powiedzieć - jeśli nie ma nisko gałęzi to rzeczywiście niewiele poza hokidachi można zrobić.Trzeba było szukać fikusa jak najbardziej gęstego i rozgałęzionego od dołu,wtedy można by było pokombinować.Moim zdaniem masz dwa wyjścia - albo zostawić jak jest i robić miotłę,albo na wiosnę ostro przyciąć i mieć nadzieję że wypuści jakieś gałęzie na dole,ale to drugie wyjście jest ryzykowne bo fikus może ich wcale nie wypuścić.

sleep
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-20, 18:40   

A kiedy przeprowadzić defoliacje??

lukipela 
Paweł F.

Wysłany: 2009-06-20, 19:00   

Jak będziesz miał już drzewko w pełni ukształtowane,w dobrej kondycji i jego jedyną wadą będą za duże liście.
Nie zaczynaj od końca!

Odpowiedz do tematu