|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Ficus benjamina |
Autor |
Wiadomość |
sleep [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-06-20, 17:17 Ficus benjamina
|
|
|
Witam kupiłem sobie dziś ficusa benjamina ^^
Prosiłbym was o porady gdzie można by przyciąć, i w jakim stylu uformować, wiem że powinienem zrobić tak jak mi się podoba ale dajcie jednak jakiś rady. Narazie owinąłem go rafią i czekam aż się zrośnie. I wiem że nie ten temat, ale nie będę tworzył nowego, czy już przesadzić bo jak wyciągam je to wychodzi takie coś ubite w kształcie doniczki
Foty: |
Ostatnio zmieniony przez sleep 2009-06-20, 17:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
Pomógł: 59 razy Wiek: 40 Dołączył: 16 Lis 2008 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2009-06-20, 17:33
|
|
|
Skoro dziś go kupiłeś to nie trzeba było nic z nim na razie robić,tylko dać mu czas na aklimatyzację.No ale skoro już owinąłeś,to trudno.
Co do stylu,to owijając rafią w ten sposób sam go już wybrałeś.Jeśli nie chcesz go rozwijać i owijać od nowa,to moim zdaniem tylko hokidachi Ci wyjdzie.
Najpierw sam wybierz przynajmniej jakiś styl,i dopiero ewentualnie ktoś będzie mógł Ci coś doradzić.
Przez kilka tyg nic z nim nie rób.Później możesz delikatnie zacząć uszczykiwać pędy żeby się zagęścił. |
|
|
|
|
sleep [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-06-20, 17:39
|
|
|
A jak go rozwinę to jaki byś doradził styl?? |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
|
Wysłany: 2009-06-20, 17:44
|
|
|
Trudno powiedzieć - jeśli nie ma nisko gałęzi to rzeczywiście niewiele poza hokidachi można zrobić.Trzeba było szukać fikusa jak najbardziej gęstego i rozgałęzionego od dołu,wtedy można by było pokombinować.Moim zdaniem masz dwa wyjścia - albo zostawić jak jest i robić miotłę,albo na wiosnę ostro przyciąć i mieć nadzieję że wypuści jakieś gałęzie na dole,ale to drugie wyjście jest ryzykowne bo fikus może ich wcale nie wypuścić. |
|
|
|
|
sleep [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-06-20, 18:40
|
|
|
A kiedy przeprowadzić defoliacje?? |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
|
Wysłany: 2009-06-20, 19:00
|
|
|
Jak będziesz miał już drzewko w pełni ukształtowane,w dobrej kondycji i jego jedyną wadą będą za duże liście.
Nie zaczynaj od końca! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|