|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Larix decidua |
Autor |
Wiadomość |
hell [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-05-23, 14:41 Larix decidua
|
|
|
Witam, od kwietnia jestem w posiadaniu pięknego modrewia. Jest już ponad miesiąc w donicy, dobrze się zaklimatyzował. Chciałabym w przyszłym roku rozpocząc jego formowanie, ale nie wiem jak się za to zabrac. To mój pierwszy iglak.
Drzewko ma ok 55cm wysokości i 7 cm obwodu pnia.
Bede wdzieczna za wszelkie rady dotyczące pielęgnacji i formowania modrzewi, a także za sugestie jaki styl dla niego wybrac. Poza tym, proszę powiedziec, czy w tym roku powinnam przeprowadzic juz jakieś wstępne zabiegi przygotowujące go na przyszły rok? |
|
|
|
|
hell [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-06-03, 12:39
|
|
|
dlaczego nikt nie chce mnie uświadomic? Przyznam się, że bez niczyjej rady przycięłam trochę gałązki modrzewia, bo i tak bardzo je będę skracac przy formowaniu, to przynajmniej sie do przyszłego roku roslinka zagesci. Ale czy ktos moze mi powiedziec jakie sa podstawowe zasady postepowania z iglakami? nigdy sie takimi nie zajmowalam. W których miesiacach mozna juz drutowac modrzewie i na jak dlugo drut zostawic? Jesli chodzi o styl to chyba wybiorę moyogi, tylko szkoda mi troche tych dolnych gałęzi, bo pewnie pójdą do obcięcia... prosze o jakies wskazówki |
|
|
|
|
Daniel J.
dawniej: yoker .pl
Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 14 Mar 2007 Skąd: sieradz
|
Wysłany: 2009-06-03, 13:33
|
|
|
troche ciezko jest formowac drzewo przez internet , raczej nikt sie tego nie podejmie a dlaczego, a wlasnie dlatego ze niewidac struktory galezi , lini pnia , zasady takie bardzo podctawowe to dolne galezie musza byc grubsze od gornych i niemoga wystepowac na jednym poziomie , a ciecie to poczekaj do wczesnej wiosny i na warsztaty . no i mamy tylko jedno zdjecie a podctawa pnia a ruzne strony |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|