Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wiąz drobnolistny z IKEA
Autor Wiadomość
szwedu
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-11, 21:17   Wiąz drobnolistny z IKEA

Czytam forum już od tygodnia ale nie mogę znaleźć podstawowych informacji :
Czy taki gruby pień da się wymodelować ?
Czy z takiego krzaczka da zrobić się jakieś kształtne drzewko
Jak wyrastają mi z jednego miejsca 3 gałązki bardzo cienkie czy w przyszłości da się je zrobić w jedna gałąź za pomocą drutowania czy się nie zrosną już razem.
na dzień dzisiejszy to jest gruby pień ucięty i z niego wyrastające gałązki wiec jeśli go wygolę będzie wyglądać nie ciekawie .
W dzień zrobię dodatkowe zdjęcia.
Ostatnio zmieniony przez szwedu 2009-06-21, 14:54, w całości zmieniany 1 raz  

secio 
Piotr Nowak

Wysłany: 2009-06-11, 23:29   

Taki "gróby" pień już zostanie. Przecież go nie wygniesz. Chokkan lub miotełka nie widać jakie jest ułożenie gałęzi. No nie za bardzo ze zrastaniem się. Tylko 3 gałązeczki...

szwedu
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-13, 01:33   

Nie tylko 3 oczywiście , jutro zrobię w dzień zdjęcia bo do pracy nie idę , co do konara to przynajmniej przekrzywię go lekko przy przesadzaniu w przyszłości , bo już tak lekko idzie po skosie.
Za mną pierwsze podlewanie metoda zanurzenia do krawędzi , zdziwiło mnie to ze po odczekaniu około 15 minut , bo nie liczyłem zegarkiem , na spodku w ogóle woda nie wyciekła , może za mało nawodniłem , nie wiem . Poczekałem aż wierzchnia czas podłoża nasiąknie to wyjąłem.
Też zmyliło mnie ze ziemia wyschła nie dając o tym znać wizualnie dopiero przy dotyku to zauważyłem.

secio 
Piotr Nowak

Wysłany: 2009-06-13, 07:53   

Może po prostu więcej podlewaj. Jeszcze taka sprawa nie przesadziłeś tego? Jeśli nie to już tego nierób w lecie zaczekaj do okresu kiedy się przesadza i przesadź do przepuszczalnej ziemi.

NarutoPalladyn
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-13, 10:32   

z pniem nic nie zrobisz a daj zdjęcie tych gałązek co chcesz złączyć 3 sie nie da ale 2 mogą się połączyć po 3-6 latach
a z tym: Czy z takiego krzaczka da zrobić się jakieś kształtne drzewko myśle że można zrobić np. poobcinać kilka małych gałązek i możesz troche po drutować tylko uważaj żeby nie zniszczyć drzewka
mi się podoba takie podoba

szwedu
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-13, 13:26   

Jak widać pełno małych gałązeczek wyrasta. A chciałbym pozostawić tylko jakieś grubsze aby przypominało drzewo i pozwolić się tym grubszym rozwijać .
Ostatnio zmieniony przez szwedu 2009-06-13, 13:56, w całości zmieniany 3 razy  

szwedu
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-13, 19:48   

Takie pytanie dodatkowe, w poprzednim miejscu gdzie postawiłem drzewko okazało się ze przez cały dzień jednak słońce wpada na parapet , za to w pokój z drugiej strony bezpośrednie promienie nie wpadają przez cały dzień gdyż wschód i zachód jest pod dużym kontem i tylko muskają parapet, ale okna w pokoju są na całej ścianie, czy ten pokój jest wystarczająco jasny ?

Ad0
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-14, 00:09   

Kiedy jest okres do przesadzania? Bo też nie dawno zakupiłem w ikea wiąz drobnolistny i jeszcze jak ktoś by powiedział kiedy dla karmony drobnolistnej?

szwedu
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-16, 15:38   

Zaznaczona na zdjęciu to sa nowe listki ? bo na każdej gałązce pojawiają sie takie z tym ze niektóre usychają .

szwedu
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-18, 01:13   

Cytat:
Zaznaczona na zdjęciu to sa nowe listki ? bo na każdej gałązce pojawiają sie takie z tym ze niektóre usychają .

?

I jeszcze jedno pytanie, Stawiając drzewko na parapecie jedna jego strona łapie o wiele więcej światła niż druga, co sprawia ze liście zaczynają wyginać się do światła, czy mogę stawiać go raz lewa raz prawa strona ?
Ostatnio zmieniony przez szwedu 2009-06-18, 01:13, w całości zmieniany 1 raz  

t4ras 
Karol Tarasiuk

Wysłany: 2009-06-18, 07:41   

nawet trzeba by było :)

Krystian P.
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-18, 20:36   

To zaznaczone na zdjęciu to nie listki, tylko pozostałości po pączku, pączek pęknął, rozwinął się liść i została reszta, która prędzej czy później uschnie i odpadnie bo jest nie potrzebna.

szwedu
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-21, 12:14   

Teraz pytanie, tak mi rośnie na boki ten wiąz ze zaczyna tracić jaki kolwiek kształt.
Przycinanie zacząć od gałązek i ich skracanie czy też przycinać listki, bo z tego co wyczytałem przy obcinaniu listków z ich miejsc wyrastają nowe pędy i jest to dobra metoda do zagęszczania ?

Michalusjus
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-21, 12:26   

Ja przycinam gałązki zostawiając po 2-3 listki.

szwedu
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-21, 18:39   

Co do długości przycinania to to jest taka umowna sprawa, jak chcesz uzyskać jakiś kształt drzewka wiadome jest ze nie można na sztywno trzymać się zasady 2-3
Co do przycinania liści , można czy nie ? czy drzewko jeszcze za krotko u mnie jest , bo czytałem ze po przycięciu nie może stać na słońcu tak ?

Odpowiedz do tematu