Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wiąz - jaskrawo zielone liście
Autor Wiadomość
Pieru
[Usunięty]

Wysłany: 2009-05-10, 18:22   Wiąz - jaskrawo zielone liście

Witam. Szperałem za moim problemem ale nic podobnego nie znalazłem na tym forum :/ Sytuacja wygląda tak:

(sorry za jakość)

Dostałem to drzewko niedawno. Przez pierwsze 2 tygodnie było ok. Co prawda zaniedbane i prawie gołe ale szybko zaczeło puszczać nowe pędy i liście.
Od tygodnia mniej więcej listki zaczęły się robić jaskrawo zielone i powoli usychać. Dziwi mnie fakt że coś takiego pojawia się na końcu liścia a nie na całości albo nie od strony łodygi.
Zmieniłem mu ziemię dzisiaj i żadnych szkodników nie znalazłem.

Może ktoś wie co się z nim dzieje? Pomocy

Michał
Ostatnio zmieniony przez szef 2013-04-05, 19:58, w całości zmieniany 1 raz  

Łukasz Czarnecki 
Junior Admin

Wysłany: 2009-05-10, 19:27   

Opisz jak często podlewasz itp

Pieru
[Usunięty]

Wysłany: 2009-05-11, 17:11   

Podlewam go raz na dzień - dwa. w zależności czy ma wilgotno czy nie. mniej więcej w takich samych odstępach go zraszam. stoi przy samym oknie (okno na wschód więc do południa ma całkiem sporo światła). często otwieram okno co by i wiaterku troche złapał.

Łukasz Czarnecki 
Junior Admin

Wysłany: 2009-05-11, 17:40   

Wydaje mi sie ze podlewanie jest za częste. Musisz podlewać kiedy przeschnie wierzchnia warstwa ale musisz tez upewniac się czy np na głębokości ok 1 cm tez jest sucha. Jeśli mieszanka jest wystarczająco przepuszczalna (np akadama) łatwiej zadbać o prawidłową wilgotność podłoża niż trzymając roślinę w ziemi ogrodowej, bądź torfie. I drzewko nie potrzebuje wiaterku. Możesz je w te sposób zawiać niepotrzebnie. Wiąz jest raczej traktowany jako outdoor więc jeśli masz jakiś balkon to wystaw go.
Ostatnio zmieniony przez Łukasz Czarnecki 2009-05-11, 17:41, w całości zmieniany 1 raz  

Pieru
[Usunięty]

Wysłany: 2009-05-11, 18:19   

ok. dzięki :) może mu się poprawi.

co do ziemi to w tym momencie to wygląda to to tak:

na dnie jakiś 1cm drenaż z kamyczków wielkości monety 1groszowej. na to mieszanka ziemi do kwiatków z pieskiem rzecznym (w stosunku 2 do 1)

a tak w ogóle... co akadama?

Łukasz Czarnecki 
Junior Admin

Wysłany: 2009-05-11, 18:31   

Akadama jest bardzo przepuszczalnym podłożem- szybko przesycha i daje możliwosc roślinie szybko rosnąć. Teoretycznie przelanie drzewka któe jest tylko w akadamie bądź w mieszance akadamy z czymś w odpowiednich proporcjach jest bardzo trudne dlatego właśnie łatwo jest kontrolować faktyczny jej stan. Zwykła ziemia dłużej trzyma wodę i trudniej określić czy roślina wymaga już podlania czy nie.

Odpowiedz do tematu