Wiąz drobnolistny bezlistny. Dogorywa? |
Autor |
Wiadomość |
nesiaa [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-04-28, 13:44 Wiąz drobnolistny bezlistny. Dogorywa?
|
|
|
Dostałam w grudniu bonsai - wiąz drobnolistny. Podobno nie był marketowy ale bardzo przełysiały. Wszystko było ok zaczął wypuszczać nowe listki. Nie starałam sie go zimować - bo jeszcze nie wiedziałam o takiej potrzebie. (Do tej pory z sukcesami uprawiałam fikusy benjamina). Jeszcze 2 tygodnie temu wyrastały w wiązie nowe liście jednak teraz (koniec kwietnia) nistety wszystkie wyschły, opadły niektóre suche się trzymają. Większość gałzek odpada przy dotknięciu. Niektóre pod korą są zielone więc jakieś życie sie tli. Podlewam troszkę nie za dużo. Jakiś czas temu moje kwiatki przeszły moją walkę z ziemiórkami. Czy Nomolt mógł uszkodzić małego wiąza. Ziemiórki raczej nie podlałam profilaktycznie (nie widział żadnych larw czy latajców) Czy powinnam go przesadzić z maleńkiej doniczki w momencie gdy nie ma liści. Czy jest dla niego szansa. Co robić? |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2009-04-28, 13:54
|
|
|
Przesadzić zawsze możesz nie ruszając bryły korzeniowej. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
Azureus
Piotr
Pomógł: 3 razy Wiek: 35 Dołączył: 07 Lut 2009 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2009-04-28, 14:15
|
|
|
Przesadź do większej jak kolega powiedział nie ruszaj bryły korzeniowej tylko dosyp świeżej ziemi. A dwa jak to zrobisz to zaciągnij na całe drzewko taki namiot z folii żeby wilgoć się trzymała. Od czasu do czasu wietrz wnętrze namiotu i podlewaj drzewko normalnie. No i nie daj drzewka na pełne słońce bo je zabijesz tylko w jasnym miejscu postaw. Jak ma zielono pod korą to powinien coś wypuścić |
_________________ Now I am become Death, the destroyer of worlds.
http://azureus89.deviantart.com/ |
|
|
|
|
nesiaa [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-05-07, 22:08
|
|
|
Generalnie dochodzę do wniosku, że z wiąza już nic nie będzie wszystkie gałązki łamią się bardzo łatwo, proszę mnie upewnić w jednej kwestii bo nie chce wyrzucać go jeśli jeszcze jest szansa, czy jeśli po zeskrobaniu niewielkiej warstwy kory z głównego pnia jest kolor ciemno zielony ale jeśli zeskrobie się więcej jest już biały taki zdrewniały to oznacza po prostu że cały usechł. Proszę o odpowiedź. |
|
|
|
|
Reno [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-05-10, 10:31 Re: Wiąz drobnolistny bezlistny. Dogorywa?
|
|
|
Tak jak napisał kolega wstaw go do szklarenki z folii.
Przy zdrapywaniu wierzchniej warstwy kory należy uważać aby NIE ZDRAPAĆ ZA DUŻO bo uszkodzisz drzewko. |
Ostatnio zmieniony przez Reno 2009-05-18, 11:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|