|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Przeszczepianie |
Autor |
Wiadomość |
lidl [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-04-27, 20:02 Przeszczepianie
|
|
|
Czesc. Tak sie zastanawiam, czy mozna np. do klonu sprobowac przeszczepic jakies inne drzewo, w celu lepszego efektu? Jakie to moga byc drzewa? |
|
|
|
|
krysztof [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-04-27, 20:28
|
|
|
Odmiany mogą być różne, ale musi być ten sam gatunek. |
Ostatnio zmieniony przez krysztof 2009-04-27, 20:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
daad [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-04-28, 08:36
|
|
|
Niekoniecznie.
Wiele roślin ogrodowych jest szczepionych 'na kiju' - i nie zawsze jest to kij tego samego gatunku.
Nie wiem tylko jak sprawa ma się z łączeniem np. korony do drzewa - tak by [przykład] nasz klon miał też liście dębu... Nie wiem czy komuś się udało coś takiego - sam myślałem i takich połączeniach ale nigdy nie próbowałem...
Ale...
Jakieś 6 lat temu na działce posadziłem kilka lip, brzóz i kasztan w jednym ciasnym dołku. Wszystkie drzewa oplatałem mocno tak by do siebie przywierały i wiły się po sobie wzajemnie - dziś drzewo jest już całkiem spore - choć regularnie cięte - KONARY są zrośnięte, kora wielogatunkowa [biało-brązowa ], i różne liście na 'jednym drzewie'. [Tylko kasztan jest malutki i go nie widać].
Przez zbliżenie można osiągnąć fajny efekt z różnych efektów... |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2009-04-28, 13:22
|
|
|
Daad daj fotki tego splecenia bo pewnie są ciekawe. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|