|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Fikus umiera, opadają listki, czarne plamki |
Autor |
Wiadomość |
marcin [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-09, 19:50 Fikus umiera, opadają listki, czarne plamki
|
|
|
Witam!Jak w temacie,od jakiegos czacu(ok mc) umiera mi fikus retusa,listki opadaja i są na nich czarne plamki, już wiem ze to jest grzyb kupiłem środek grzybobójczy i od prawie dwoch tyg nie widze poprawy,co robic?Pomocy!!!! |
Ostatnio zmieniony przez szef 2013-04-01, 13:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
EnDiK
Rafał Andrys
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2008 Skąd: Piaski Woj.Lubelskie
|
Wysłany: 2009-03-09, 19:59
|
|
|
A jakiego grzyba masz na myśli Może za dużo wody mu dajesz Napisz coś więcej, gdzie stoi, ile podlewawasz itp. |
|
|
|
|
marcin [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-09, 20:03
|
|
|
czarne plamki na lisciu wielkosci prawie listka,podlewam go raz na tydz,ale zawsze przed podlaniem sprawdzam czy ma such czy mokro,wiadomo jak ma mokro to go nie podlewam,stoi na komodzie z dala od okna tak zeby go nie przewialo,od samego poczatku tam stal czyli dobre 3-4mc i tak jak pisalem ok mc zaczal chorowac:-( |
|
|
|
|
Czarodziej [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-10, 00:47
|
|
|
Marcinie zdjęcia podstawą diagnozy. |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2009-03-10, 06:58
|
|
|
marcin napisał/a: | stoi na komodzie z dala od okna tak zeby go nie przewialo, |
To go jeszcze przykryj kocykiem, a tak na serio trzy miesiące na ciemnej komodzie zabije wszystko. Podstawa światło, światło i jeszcze raz światło. Natychmiast go na parapet i to najlepiej słoneczny, może jeszcze nie za póżno w co wątpię. |
Ostatnio zmieniony przez slowikp 2009-03-10, 07:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
marcin [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-10, 20:53
|
|
|
postawiłem go na parapet,teraz bedę go obserwowal i przypatrywał sie co sie będzie dzialo:-)Dzięki |
|
|
|
|
Joanna Skalska [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-25, 13:13
|
|
|
Slowikp ma rację! Koniecznie więcej światła - miałam podobny problem z moim ficusem, ale odkąd stoi sobie przy oknie, nie ma żadnych plam i liście nie opadają. "Ficusy na parapety!";) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|