|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Przebarwienia na liściach |
Autor |
Wiadomość |
iza87ania [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-04-04, 12:15 Przebarwienia na liściach
|
|
|
Witam
Od 3 lat posiadam to drzewko. Niedawno zauwarzyłam na liśćiach przebarwienia, na początku były tylko na kilku liściach ale teraz jest ich coraz wiecej. Nie wiem co mam robić aby moje drzewko ,,wyzdrowiało". Prosze pomóżcie! |
Ostatnio zmieniony przez iza87ania 2009-04-04, 17:52, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
zelkova [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-04-04, 19:26
|
|
|
Typowa-CHLOROZA-występuje wtedy gdy na lisciach pojawiają się białe i żółte plamy,czasem tworzą się one tylko między żyłkami-tak jak u twojego drzewka. Choroba ta jest najczęsciej spowodowana zatrzymaniem w glebie podstawowych minerałów.Generalnie jest to niedobór żelaza.Zwalczyć to możemy zasilając roślinę nawozem chelatowym zawierający związki żelaza np. dla surfinii.Mam nadzieję, że nie podlewasz wodą "kranówą" bo jest za twarda i zawiera wapń,który też powoduje chlorozę. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|