Sosna |
Autor |
Wiadomość |
sleep [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-27, 17:31 Sosna
|
|
|
Witam,
Szukałem dziś jakiegoś dobrego materiału na yamadori, i chyba znalazłem,
Czy ta sosna jest dobrym materiałem na bonsai
|
|
|
|
|
Freestyler [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-27, 17:43
|
|
|
Moim skromnym zdaniem Sosenka na yamadori będzie chyba dobra! |
|
|
|
|
rastaman
roots reggae regga
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 18 Cze 2009 Skąd: Siemianowice Sląskie
|
Wysłany: 2009-08-27, 20:24
|
|
|
powinna sie nadać ale czy nie było jakiejś większej sosenki ? |
|
|
|
|
sleep [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-28, 10:51
|
|
|
Mi się podoba, na razie nie chcę zmarnować jakiegoś super drzewka bo to moje pierwsze yamadori. |
|
|
|
|
Freestyler [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-28, 10:57
|
|
|
Sleep ja bym na twoim miejscu brał! |
|
|
|
|
EnDiK
Rafał Andrys
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2008 Skąd: Piaski Woj.Lubelskie
|
Wysłany: 2009-08-28, 12:01
|
|
|
Na tych zdjęciach nic interesującego nie widać (pień? neabari?). Sosenka jak sosenka. Morzesz ją wykopać całkiem niedługo jeśli nie będziesz rozwalał bryły korzeniowej. A jeśli będziesz chciał/ lub będzie konieczność grzebania w korzeniach to lepiej na wiosne kopać. |
|
|
|
|
sleep [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-28, 16:29
|
|
|
A jak poznac czy będę musiał grzebac w korzeniach?? |
Ostatnio zmieniony przez sleep 2009-08-28, 16:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
fidelpatcha
Pomógł: 2 razy Wiek: 45 Dołączył: 10 Kwi 2007 Skąd: Siemianowice
|
Wysłany: 2009-08-28, 20:57
|
|
|
Po pierwsze yamadori jest dla osób z pewnym doświadczeniem, a skoro zadajesz takie pytanie więc wychodzi, że nie dla ciebie. Po drugie - co wy ludzie widzicie w tej sosence, że radzicie ją kopać? Wykopywanie jest nielegalne, ma sens tylko w przypadku materiałów z przyszłością, czyli takich, które już jako materiał pokazują, że mają potencjał.
Lepiej jechać do szkółki i kupić. |
_________________ Damian S. |
|
|
|
|
gope [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-28, 21:28
|
|
|
fidelpatcha napisał/a: |
Lepiej jechać do szkółki i kupić. |
W 100% popieram.
Z natury pozyskujemy tylko rośliny wyjątkowe, a ta sosna to nic innego jak młoda siewka.
W szkółkach takie rośliny kupisz za grosze i nie musisz niczego kopać, w większosci przypadków takie rośliny są już w pojemnikach. |
|
|
|
|
sleep [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-29, 15:00
|
|
|
No fajnie mogę jechać i kupić, ale jak znajdę jakiś materiał na bonsai taki wyjątkowy i będę chciał wykopać ale doświadczenia zero w tym kierunku, i co?? świetny materiał pójdzie w błoto, czytałem gdzieś żeby na początek takie zwykłe dzikie siewki wykopywać żeby nabrać doświadczenia.
EDIT: fidelpatcha, yamadori jest dla osób z doświadczeniem ale w takim razie to doświadczenie trzeba zdobyć wykopując coś. |
Ostatnio zmieniony przez sleep 2009-08-29, 15:03, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Warszawska Szkoła Bonsai
|
Wysłany: 2009-08-29, 21:38
|
|
|
sleep napisał/a: | doświadczenie trzeba zdobyć wykopując coś. |
Nic bardziej głupiego nie mogłeś napisać. Owszem kopać ale z osobami, które się znają. Pytasz o kopanie siewki sosny a nie pytas zo termin i sposób jej pozyskania. Nie przedstawiasz też pomysłu w jaki sposób byś ją formował, nie uzasadniasz czemu w takim stylu nie innym. Sosna po wykopaniu wymaga przyjęcia, wymaga zagęszczenia i to nie trwa 3 miesiące. Idz do sklepu ogrodniczego i tam szukaj czegoś odpowiedniego dla siebie. I daruj sobie sosny bo nie dają one szybkiego i powalającego efektu po pierwszych formowaniach, lepiej ucz się na jałowcach. A te "materiały" nie pójdą w błoto jak nauczysz sie pielęgnować rosliny i o nie dbać, w gruncie też można zadbać o ich lepszy rozów - gleba, doświetlenie, zagęszczenie, pokarm. Nie potrzeba być "raptusem" bo to tylko zniechęca w dalszych etapach bonsai. Pozdrawiam |
_________________ http://www.ogrodybonsai.pl |
|
|
|
|
gope [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-29, 23:58
|
|
|
Cieszy, że młodzi ludzie interesują się Bonsai.
Całe życie przed Wami i doświadczenia zdążysz nabrać.
Nic na szybciora. Po angielsku pewnie czytać umiesz,
TUTAJ znajdziesz wiele informacji na temat pozyskiwania materiału z zasobów naturalnych. |
|
|
|
|
|