|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Fikus w formie miotły |
Autor |
Wiadomość |
JurasM_PL
Pomógł: 3 razy Wiek: 57 Dołączył: 13 Lut 2009 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2009-03-24, 08:39 Fikus w formie miotły
|
|
|
Witam
Posiadam Ficus Benjamina który z uwagi chyba błędów w hodowli stracił wszystkie liście na dolnych gałęziach. W zeszłym roku jesienią stosując odkłady powietrzne "podzieliłem go" na kilka mniejszych. Odcinek dolny pozostawiłem w formie samego pnia który zaczął wypuszczać gałązki. Chciałbym z niego zrobić bonsai w formie miotły i w związku z tym mam kilka pytań.
1. Obecnie po jednej stronie ma więcej gałęzi niż po drugiej - jak mogę to skorygować by proporcje powróciły?
2. Czy powinienem gałązki zagęszczać już (teraz gdy są krótkie) czy poczekać aż staną się grubsze i dłuższe i dopiero wtedy dość drastycznie skrócić w celu zagęszczenia?
Bardzo proszę o porady.
W załączeniu mój ficus oraz wzór do którego chciałbym dążyć. |
Ostatnio zmieniony przez JurasM_PL 2009-03-24, 08:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rob
Grzegorz Matusiak
Pomógł: 30 razy Wiek: 38 Dołączył: 27 Kwi 2007 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2009-03-25, 18:50
|
|
|
Bardzo spodobał mi się miotlasty fikus
Co do twoich pytań - myśle, że na początek dobrze byłoby go troche "zapuścić" od czasu do czasu dokonując jedynie drobnych cięć, żeby pobudzać do wzrostu i wybijania śpiących oczek, a potem zająć się zagęszczaniem korony regularnie przycinając do wymaganej długości. A gałązki po 2 stronie pojawią się same po pewnym czasie i kilku przycięciach.
Jestem bardzo ciekawy jak ta roślinka będzie wyglądała za 2 lata, jeśli możesz wstawiaj fotki. |
_________________ Grzegorz M.
http://bonsaibielsko.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
JurasM_PL
Pomógł: 3 razy Wiek: 57 Dołączył: 13 Lut 2009 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2009-03-25, 21:40
|
|
|
Dzięki za odpowiedź.
Postaram się dostosować do zaleceń. Wiem że jeszcze bardzo daleka droga do uzyskania podobnego efektu jak na wzorze ale mi również się on bardzo podoba i postanowiłem spróbować. Postaram się sukcesywnie wstawiać jakieś fotki.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|