fikus retusa |
Autor |
Wiadomość |
uchiha andrzej [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-26, 15:38 fikus retusa
|
|
|
Miesiąc temu kupiłem tą sadzonkę od Pana Jacka. Przesadziłem ją do mieszanki drobnych kamyków ziemi i torfu w stosunku 2:1:1.
Teraz jednak nie wiem czy powinienem ją przyciąć, czy jeszcze może poczekać. Nie mam też pomysłu co do stylu formowania. Z niecierpliwością czekam na wasze propozycje. |
Ostatnio zmieniony przez uchiha andrzej 2009-03-26, 15:48, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
EnDiK
Rafał Andrys

Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2008 Skąd: Piaski Woj.Lubelskie
|
Wysłany: 2009-03-26, 17:13
|
|
|
jak to mówią dużo "amu, papu" czy jakoś tak dużo słoneczka i ja bym czekał aż podrośnie maleństwo formę zobaczysz sam, taką młoda rośline w przeciwieństwie do starszych możesz formować jak chcesz. Masz czas na rozmyślanie nad formą |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2009-03-26, 18:44
|
|
|
Więc na razie nie przycinać?
No i jak z podlewaniem? Zraszać? |
|
|
|
 |
EnDiK
Rafał Andrys

|
Wysłany: 2009-03-26, 19:56
|
|
|
ja bym nie przycinał ale przecież Ci nie zabronie bo to Twoje drzewko
http://www.przyjacielebonsai.pl/hodowla.htm & Wyszukiwarka. Jest masa informacji na temat fikusów.
Owszem zraszać i podlewać gdy ziemia przeschnie. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2009-03-26, 20:02
|
|
|
A wie ktoś może od czego robi się na ziemi biały osad? Dodam, że wodę mam nie chlorowaną. |
|
|
|
 |
EnDiK
Rafał Andrys

|
Wysłany: 2009-03-26, 20:16
|
|
|
jest to kamień taki sam jak w czajniku. Jeśli jest na pniu rośliny to można go usunąć rozcięczonym kwaskiem cytrynowym. Wystarczy podlewać odstałą wodą przygotowaną. Było o tym również na forum http://www.przyjacielebon...orum/search.php
Biały nalot to może być również pleśń, występuje gdy jest bardzo wylgotno. Ale z tego co widze to u Ciebie jest rczej kamień
Na tym forum było poruszane mnustwo tematów i niepotrzebne jest ich powtarzanie więc warto poszperać w wyszukiwarce. |
|
|
|
 |
|