Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Trojaczki fikus Natasja
Autor Wiadomość
Michał
[Usunięty]

Wysłany: 2009-02-20, 12:20   Trojaczki fikus Natasja

Witam!

Oto mój(e) Fikus(y) Natasja - są trzy w jednym. Zakupiłem go jesienią i zgodnie z poradami czekam do wiosny. Gdy go zakupiłem był z jednej strony bardzo przesuszony (stał pod ścianą), teraz odzyskuje trochę liści. Wydaje mi się, że ziemię ma bardzo słabą - (patrz foto). Planuje przesadzenie pod koniec marca. Widać też uschnięte łodyżki.
Teraz przedstawię moje następujące pytania :

-czy porę przesadzania wybieram dobrą (koniec marca),
-przy przesadzaniu, jaką mieszankę ziemi zastosować (nie mogę znaleźć artykułu dla fikusa natasji) , jeśli możecie podajcie mi przeciętną cenę potrzebnej mieszanki w kwiaciarni,
-czy już teraz obciąć uschłe gałązki,
- czy trzymać je razem (wszystkie 3) czy rozsadzić osobno,
- jaki styl kształtowania proponujecie,
- przy okazji kiedy zacząć drutowanie,
- no i w ogóle, czy to dobry materiał na bonsai??

Doniczkę zakupiłem (patrz - foto). Z góry WIELKIE DZIEKI za pomoc przy moim drzewku. Cierpliwie wyczekiwałem końca zimy, i chciałbym teraz rozwijać drzewko, poprawnie, zgodnie z waszymi poradami. Jeszcze raz BARDZO Z GÓRY DZIEKUJE.

Bonsai 001.jpg
Zdjęcie ogólne - widok drzewek
Plik ściągnięto 4901 raz(y) 29,68 KB

Bonsai 002.jpg
zbliżenie marnej ziemi
Plik ściągnięto 4901 raz(y) 33,02 KB

Bonsai 003.jpg
zbliżenie uschłych gałązek
Plik ściągnięto 4901 raz(y) 16,16 KB

Bonsai 004.jpg
Doniczka z otworami drenażowymi
Plik ściągnięto 4901 raz(y) 16,71 KB

S. Smolińska
[Usunięty]

Wysłany: 2009-02-20, 15:00   

-czy porę przesadzania wybieram dobrą (koniec marca) - proponuję raczej koniec lutego, zanim fikus na dobre ruszy.
-przy przesadzaniu, jaką mieszankę ziemi zastosować - najprościej średnio gruby żwirek + piasek + podłoże z kwiaciarni w mniej więcej równych proporcjach, ewentualnie z bardzo drobnego piasku możesz zrezygnować, żwirek do kupienia np w akwarystycznych sklepach.
-czy już teraz obciąć uschłe gałązki - możesz,
- czy trzymać je razem (wszystkie 3) czy rozsadzić osobno - to zależy po trosze od planowanej formy, a po trosze od tego, jak mocno się zrosły korzenie, jeśli bardzo mocno, to bez rozcinania się nie obejdzie.
- jaki styl kształtowania proponujecie - zależy od rośliny i od Ciebie - co da się zrobić : na pewno formę o wielu pniach albo coś na kształt lasku, to bez specjalnej ingerencji w korzenie.
- przy okazji kiedy zacząć drutowanie - na pewno nie zaraz po przesadzeniu, nawet i nie w tym roku - roślinka wygląda raczej mizernie, niech sobie najpierw porośnie i nabierze sił, a Ty się podokształcasz na np warsztatach albo pod okiem kogoś doświadczonego bardziej.
- no i w ogóle, czy to dobry materiał na bonsai - jak najbardziej :)

Michał
[Usunięty]

Wysłany: 2009-02-20, 15:28   

Dzięki Sylwia !! Wszystko doskonale wytłumaczyłaś.
Ostatnio zmieniony przez Michał 2009-02-20, 16:09, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu