|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Pierwsze drutowanie |
Autor |
Wiadomość |
bazyl [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-13, 18:06 Pierwsze drutowanie
|
|
|
Wczoraj nieprzyzwoicie późno w nocy złapałem za drut i zrobiłem co do mnie należało.
Dokonałem swojego pierwszego w karierze drutowania. Czynność ta wymaga wprawy i doświadczenia - choćby w zakresie doboru średnicy drutu. Druty wyżarzyłem już wcześniej. Miałem do dyspozycji takie średnice - 3; 2,5; 2; 1,6 i 1 mm. Fikus nie jest pozbawiony błędów w formowaniu, które dziś na spokojnie oceniając moją prace widzę.
Licząc od dołu drzewka - druga gałąź powinna być wyżej itd. Jak na pierwszy raz to jestem z siebie zadowolony. Odczekam 2 tygodnie i rozpoczynam intensywne nawożenie fikusa biohumusem, który dziś kupiłem. Chcę osiągnąć przez ten sezon wegetacyjny maksymalny wzrost masy drzewka i zrośniecie pnia w jeden element. Na jesieni zdejmę druty a na przyszłą wiosnę odwinę rafię i sprawdzę jak przebiega zrastanie poszczególnych elementów. Prosze o opinie na temat mojego pierwszego BONSAI.
Na zdjęciach poszczególne etapy formowania fikusa.
Fikusa tego dedykuje Roninowi.
Pozdrawiam Paweł Kusinsky |
Ostatnio zmieniony przez bazyl 2009-03-13, 21:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Piotrsaik69 [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-14, 00:34
|
|
|
nie no spoko:) jak na moje oko naprawdę ładnie to zrobiłeś sporo czasu na to poświęciłeś widać. |
|
|
|
|
Mnich
Mariusz
Pomógł: 5 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Paź 2008 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2009-03-14, 13:13
|
|
|
Ja jestem panie Pawle pod wrarzeniem tego oswietlenie juz niedlugo i ja sobie takie zmontuje )) pozdrawiam Mariusz! |
_________________ Pozdrawiam Mnich! |
|
|
|
|
bazyl [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-14, 16:29 ODCIĄGI
|
|
|
Założyłem dziś 3 odciągi na górne pędy fikusa i tym samym zakończyłem wiosenne formowanie drzewka.
W przyszłym tygodniu szykuje mi się wyjazd do Warszawa w drodze powrotnej zajeżdżam do Radomia na zakupy do kwiaciarni przy ul. Niedziałkowskiego.
Pozdrawiam Paweł. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|