Pseudolarix-modrzewnik pomoc przy formpowaniu |
Autor |
Wiadomość |
Nadia86 [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-09, 23:26 Pseudolarix-modrzewnik pomoc przy formpowaniu
|
|
|
Witam chcialm sie was doradzic jak przyciac i uformowac moje drzewko....przezyl zimie i zadrutowalam mu juz 2 galazki ale nie wiem czy ciac jeszcze jakies i wyginac czy zostawic tak jak jest?? |
Ostatnio zmieniony przez Nadia86 2009-03-09, 23:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
carol1
|
Wysłany: 2009-03-09, 23:38
|
|
|
Roślina jest jeszcze młoda, na Twoim miejscu pościągałbym te druty, bo są założone... dziwnie. Znając siebie to zostawiłbym pierwszą z dołu gałązke od lewej i zrobił z niej przedłużenie pnia, a reszte pni odciął. Roślinie pozwoliłbym podrosnąć i może za jakiś czas zastanawiałbym się nad literatem? To moje zdanie i ja właśnie tak bym postąpił W międzyczasie może jakaś literatura, warsztaty? |
|
|
|
|
Nadia86 [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-10, 08:53
|
|
|
no tak mloda ale jak bedzie starsza to galezie stwardnieja i nie dam rady ich wygiac...drugi pien mi w tej roslince nie pasuje jest za wysoko galaz zebym robila przedluzenie pnia....
interesuje mnie co mam zrobic z ta galezia ktora oznaczylam strzalka...ona rosnie tak jakby do przody drzewka i nie wiem czy mam ja wygiac przyciac czy co?? |
|
|
|
|
Warszawska Szkoła Bonsai
|
Wysłany: 2009-03-10, 10:57
|
|
|
W Krakowie masz Klub Bonsai Polska gdzie działa grupa osób. Jedna z nich to Grzesiek Sowiński - poszukaj do niego kontaktu z tego co pamiętam w ostatnią niedziele miesiaca sie spotykają w centrum Mangha. Ale wszystko jest w necie. |
|
|
|
|
Nadia86 [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-10, 22:51
|
|
|
a skad ja mam niby wziasc kontakt jak czlowieka nie znam?? a nie umiecie wy mi doradzic?? przeciez mowicie wszystkim jak mozna przyciac drzewko..a mnie nie mozecie?? dzrewko ma nabrzmiale juz paki wiec jesli mam cos ciac czy formowac to raczej szybko |
|
|
|
|
krysztof [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-11, 08:04
|
|
|
Nikt nie umie doradzić bo ciężko na podstawie fotki coś doradzić a po drugie nie ma za dużo co kształtować czy obcinać. |
|
|
|
|
Nadia86 [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-11, 08:29
|
|
|
no a z ta galazka?? jedna tez nie wiecie co mozna by zrobic? a ma ktos kontakt to tego Grzegorza Sowińskiego albo informacje o warsztatach bonsai...w ogole na czym polegaja takie warsztaty?? a czy sa jakies metody zeby pien drzewka przyrosl na grubosc oprocz uplywu lat?? |
|
|
|
|
kristofer001
Krzysztof K.
Pomógł: 17 razy Wiek: 43 Dołączył: 10 Maj 2007 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 2009-03-11, 08:34
|
|
|
Nadia86 napisał/a: | wiec jesli mam cos ciac czy formowac to raczej szybko |
Ksztaltowanie drzewek Bonsai uczy cierpliwosci ja rowniez bym radzil Ci abys tego sie nauczyla (ja jeszcze tez sie tego ucze)! Chyba, ze masz gdzies takie rady to wporzadku!!
I jeszcze jedno "Nic na sile"
Bylbym zapomnial Twoje drutowanie nie jest nawet do przyjecia (kuje oko) I tu teraz potrzebna jest czytanie, poglebianie wiedzy przy okazji warsztaty,a z czasame zobaczysz, ze drzewko samo podpowie co, gdzie, jak kiedy! Czy dobrze podpowie to juz mozesz sie skonsultowac z kims na forum lub z innego zrodla! |
_________________ Pozdrawiam! |
Ostatnio zmieniony przez kristofer001 2009-03-11, 08:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
krysztof [Usunięty]
|
|
|
|
|
|