Jałowiec chiński - proszę o pomoc |
Autor |
Wiadomość |
alakonkol [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-01-16, 21:05 Jałowiec chiński - proszę o pomoc
|
|
|
Witam
Zakupiłam bonsai z jałowca chińskiego (o ile można to nazwać bonsai ). Proszę o jakieś rady odnośnie kształtowania. Chcialabym, aby już nie rozrastał się na bok, by był bardziej proporcjonalny. Czy da się z nim coś zrobić? Jak go kształtować?
Z góry dziękuję za rady.
To zdjęcia drzewka z różnych perspektyw :
|
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2009-01-17, 19:34
|
|
|
Mam nadzieję, że nie trzymasz go w domu. Jeśli tak, to żadne rady odnośnie kształtowania nie będą Ci potrzebne. Do wiosny będzie co najwyżej sushi. |
|
|
|
|
alakonkol [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-01-17, 19:40
|
|
|
oczywiście, że nie. wstawiłam do domu tylko w celu zrobienia zdjęć |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2009-01-17, 20:24
|
|
|
Całe szczęście. Niestety, odpowiedź na Twoją prośbę jest zbyt obszerna. Przede wszystkim musisz mieć wizję Twojego drzewka. Cała reszta to teoria i praktyka. Teorię najprędzej znajdziesz w książkach. Praktykę zacznij od warsztatów lub spotkań. Warto też przeczytać fachowe posty Roberta Błądka o jałowcach (znajdziesz je na forum Polskiej Asocjacji Bonsai). |
|
|
|
|
alakonkol [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-02-18, 19:05
|
|
|
Pewną wizję mam, ale nie wiem czy jest to dobry materiał. Bardzo podobają mi się drzewka uformowane tak:
Czy jeżeli obetnę wierzchołek w miejscu zaznaczonym czerwoną kreską i zacznę później formować w górę nowy wierzchołek będzie ok?
Z góry dziękuję za rady |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2009-02-19, 06:48
|
|
|
Długa droga przed tobą, parenaście latek. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
alakonkol [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-02-19, 12:30
|
|
|
zdaję sobie z tego sprawę, chciałabym tylko się dowiedzieć czy takie cięcie początkowo mogę wykonać? |
|
|
|
|
|