|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Ficus retusa-przesadzanie |
Autor |
Wiadomość |
Marcin N [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-10-20, 08:54 Ficus retusa-przesadzanie
|
|
|
Witam wszystkich. Od wczoraj jestem niespodziewanym posiadaczem Ficusa retusa. Został zakupiony w Biedronce za 2,99 PLN i mam dwa pytania:
-czy mogę teraz przesadzić go z tej plastikowej doniczki czy poczekać do wiosny?
-czy można go teraz odrutować?
Załączam zdjęcie(jakość może nie najlepsza), niech je ktoś edytuje i pozaznacza miejsca przycinania pędów i kształtowania pnia.
Z góry dzięki
P201011_09.31.jpg
|
|
Plik ściągnięto 4779 raz(y) 44,61 KB |
|
Ostatnio zmieniony przez Marcin N 2011-10-20, 08:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
slam666
Marcin S.
Pomógł: 6 razy Wiek: 47 Dołączył: 07 Sie 2010 Skąd: Mikołów
|
Wysłany: 2011-10-20, 14:16
|
|
|
Witam, twój fikus retusa, to potoczna " Marchewa" jest o tym dużo na forum. Z przesadzaniem poczekaj do wiosny, choć to nie konieczność. Co do cięcia, to możesz poskracać te dłuższe pędy i formować coś na kształt kuli, albo zostawić jeden lub dwa, żeby w przyszłości mogły być z nich konkretne gałęzie, wtedy będziesz miał co drutować, przy odrobinie cierpliwości i zapału Narazie nie da się nic drutować, więc przesadzanie wiosną, teraz ewentualnie skrócenie pędów. Pozdrawiam. |
_________________ Fan Bonsai...na starcie. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|