|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Dostałem Świerka Białego -a jest zima. Co dalej? |
Autor |
Wiadomość |
brutal_power
Gość
|
Wysłany: 2006-07-29, 23:18 Dostałem Świerka Białego -a jest zima. Co dalej?
|
|
|
( Wątek z 26.12.2005, ze starej wersji forum. Ewentualne wyjaśnienia oznaczono brązową kursywą ).
szukalem troche po necie na temat tego drzewka.wiem ze powinno byc na dworze bo jest iglaste a na doniczce jest napisane roslina pokojowa i ogrodowa.co zrobic.zapakowac owinac doniczke i na balkon?? czy trzymac na oknie?? i jeszcze jedna rzecz narazie nie mam ksiazki i wiem bardzo malo na temat tej rosliny.nie wiem jak podlewac co ile i jak nawozic,kiedy ciac,kiedy przesadzac itp. bo inaczej sie pielegnuje je na bonsai a inaczej kiedy rosnie w ogrodzie a w necie pelno opisow roslin ogrodowych.prosze o rade z gory dziekuje
pozdro
Pierwotna nazwa tematu ze starego forum jest jako OPIS TEMATU - ponieważ jako TEMAT zabrakło miejsca |
|
|
|
|
Bolas [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-07-29, 23:19
|
|
|
Na szczesscie jeszcze nasza zima sie nie rozkrecila (przynajmniej nie we wszystkich regionach) wiec smialo mozesz wystartowac z nim w słoneczny dzien na balkon. Zabezpiecz tylko donice przed mrozem. |
|
|
|
|
brutal_power
Gość
|
|
|
|
|
Olon
Olek Ochlak
Pomógł: 17 razy Wiek: 51 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2006-07-29, 23:20
|
|
|
Jeśłi masz możliwość to wstaw go juz teraz w chłodniejsze pomieszczenie (piwnica, strych, itp). Im łagodniej "doprowadzisz" go na dwór tym lepiej (chodzi o to aby maksymalnie zabezpieczyć się przed szokiem temperaturowym, jaki może zdarzyc się przy nagłej dużej zmianie temperatury). |
|
|
|
|
Qbik [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-07-29, 23:21
|
|
|
No wszystko by się zgadzało poza tym że na tej stronce troszkę niżej szef wyjaśnia czemu karton i trociny nie są najleprzym rozwiązaniem!!!
Osobiście zaproponowałbym styropian. A, przypadkiem żadnej folii!!! |
|
|
|
|
White_mtb [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-07-29, 23:22
|
|
|
karton tez jest dobry - ale musi stać pod daszkiem , albo na balkonie - który jest zabezpieczony - mi np na balkon czasem tez pada snieg - ale pudełka stoją przy scianie - i jakoś jest git
co do tych wiórek , trocin - trzeba je kontrolować i tez nie zalewać - bo po długim czasie jak są mokre to zaczynają pleśnieć i śmierdzieć
styropian trudniej znaleść (chyba ze budowy albo ktoś duze telewizory kupuje) - a pudła w kazdym sklepie
co do świerka - to trzeba go na balkon wystawić jak najwczesniej
podlewać - raczej sie ograniczaj z podlewaniem - po pierwsze dlatego ze iglaki mniej piją wody nż lisciaste i zadziej piją
i po drugie w ujemne temperatury sie nie podlewa - tylko w dodatnie - i nie na noc!
a nawozenie - o tym blizej wiosny - narazie zbyteczne |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|