|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Karmona - pełno kwiatów i poważne braki w liściach. |
Autor |
Wiadomość |
zsedc [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-03, 03:06 Karmona - pełno kwiatów i poważne braki w liściach.
|
|
|
Hej
Mam Karmonę, wiele osób już tu pisało o opadaniu liści, ale czy komuś temu zjawisku towarzyszyło silne kwitnięcie? Mam to drzewko już ponad 3 miesiące, na 5 zgubionych liści odrasta może jeden nowy liść i 5 kwiatków. W zasadzie mam już tyle samo kwiatków co liści. Ze względu na brak liści drzewko wygląda trochę łyso. Osobiście wolałbym więcej liści niż te kwiatki:) Kwitnie praktycznie non stop - co robić?
Oświetlenie naturalne raczej słabe, o tej porze roku na drzewo ledwo świeci zachodzące słońce, zamontowałem nawet lampkę sunglo, która ponoć ma zastąpić słoneczko.
Podlewam prawie codziennie, ziemia codziennie na wierzchu wysycha.
W pokoju raczej ciepło 21stopni, ale lubię przewietrzyć solidnie pokój nawet przy ujemnych temperaturach na dworze.
W między czasie wygrałem (Piriflor) wojnę z mszycami.
Podlewałem kranówką (bardzo twardą), od miesiąca podlewam przegotowaną.
Roślince chyba dobrze skoro ciągle kwitnie i kwitnie bez końca? Tylko gdzie liście? i dlaczego ciągle opadają? Może nawóz jej potrzebny? A może woda przegotowana zła do podlewania?
I jeszcze jedno pytanie, jest taka gałązka, z której zupełnie opadły listki, nie ma na niej też kwiatka, czy to znaczy, że to już koniec tej gałązki? - ona jest akurat bardzo ważna w kompozycji całego drzewa!
Z góry dziękuję! |
|
|
|
|
Olon
Olek Ochlak
Pomógł: 17 razy Wiek: 51 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2007-12-04, 16:53
|
|
|
Drzewko kwitnie obecnie w bardzo niesprzyjających warunkach, a samo kwitnienie z kolei jeszcze je dodatkowo osłabia i pozbawia masy składników odżywczych. Kwitnienie, a juz tym bardziej obfite, pozbawia roślinę masę energii, a w tej chwili istotniejsze jest by w miarę zdrowo przeżyła zimę, a nie pięknie wyglądała obsypana kwiatami. W takiej sytuacji proponowałbym Ci obrywać pojawiające się pąki kwiatowe (odcinając sam pączek, a zostawiając ogonek na roślinie), zwiększając tym samym szansę na pojawienie się większej ilości młodych liści.
Oprócz tego uważna lektura o zasadach zimowania i metodach podlewania karmon, aby stworzyć jej jak najlepsze warunki do rozwoju listków. Nie nawoź jej aż do lutego-marca kiedy zacznie otrzymywać większe dawki światła słonecznego. |
|
|
|
|
Chocho [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-10-31, 12:04
|
|
|
Witam !
W moim przypadku karmona również kwitnie po dziś dzień.
Zastosowałam się do Pańskiej rady i obcinam pąki kwiatowe.
Mam nadzieję, że faktycznie zwiększy to szanse na bardziej obfite pojawianie się nowych listków.
Pozdrawiam. |
Ostatnio zmieniony przez Chocho 2008-10-31, 12:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
MartaM [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-11-01, 08:32
|
|
|
Jak dobrze, że odświeżyłeś temat, bo ja też na swojej Karmonie zauważyłam sporo pąków, chociaż listków też jej nie brakuje, ale jednak pąków ma bardzo dużo. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|