Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
A to moje wypociny z warsztatow
Autor Wiadomość
pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-10-01, 09:21   A to moje wypociny z warsztatow

drzewko z poczatku wygladalo mi bardziej na kaskade , ale na ten styl pien byl niestety zbyt cienki . Z pomoca Pana Marka udalo mi sie wyciac zbedne galęzie i wyobrazilem sobie przyszly wyglad drzewka . pozniej to juz tylko robienie jin oraz drutowanie , a pozniej ukladanie rosliny wraz z P.Markiem . efekt koncowy jest taki :
Ostatnio zmieniony przez pawel18 2008-10-01, 09:55, w całości zmieniany 2 razy  

Daniel J. 
dawniej: yoker .pl

Wysłany: 2008-10-01, 09:58   

widac reke fachowca . roslina ma przed soba jeszcze dloga droge , ale to tylko zageszczanie poprawianie drobnych galazek i ukladanie chmurek . ale jak na pierwsze formowanie to b. fajnie widac koncepcje drzewka . byle tak dalej warsztaty nie gryzaa tylko ucza i pokazuja nasze braki i ile nam jeszcze brakuje do doskonalosci . pozdrawiam :beer:

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-10-01, 10:06   

Daniel J. napisał/a:
byle tak dalej warsztaty nie gryzaa tylko ucza i pokazuja nasze braki i ile nam jeszcze brakuje do doskonalosci . pozdrawiam
dokladnie Danielu , po jednych warsztatach nauczylem sie w praktyce wiecej niz sam przez te 2 lata ktore zajmuje sie ta sztuka .
Daniel J. napisał/a:
roslina ma przed soba jeszcze dloga droge , ale to tylko zageszczanie poprawianie drobnych galazek i ukladanie chmurek .
bede do tego dazyl w przyszlym sezonie . caly sezon zageszczania a na jesien ponowne drutowanie , o ile roslina przezyje i bedzie miala sie dobrze . pzdr

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2008-10-01, 12:16   

Paweł a co byś powiedział na skrócenie prawej strony i budowę korony po prawo-tak jak jest, ale stopniowo koronę opuszczać? To jest chińczyk? Pień najkorzystniej wygląda na 1 focie i do takiego łuku bym dążył-na reszcie pień jakoś za bardzo jest wygięty. Po lewo ta najwyższa gałąź wygięta jest w taki łuk, co nie ma racji bytu ze względu na przechylenie rośliny na prawą stronę. Po lewo powinny być gałęzie krótsze i bez charakterystycznego wygięcia, jedynie delikatny łuczek. Nie wiem czy jin jest tu potrzebny, czy nie robi raczej dysharmonii. Górną część rośliny pochyliłbym nieco bardziej na prawo. Wszystko na podstawie 1 foty, bo ona mi najbardziej leży.

darkeuphoria 
Ela J.

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2008-10-01, 12:25   

Musze powiedzieć, że na żywo wygląda dużo lepiej niż na fotkach :-D
Dbaj o niego a za rok porównamy efekty na obu drzewkach :mrgreen:
:beer:

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-10-01, 13:41   

zdjecia robilem na szybkiego wiec nie sa za dobre . drzewko nie jest tak do konca od frontu fotografowane , a juz an pewno 1 zdjecie nie przedstawia frontu . po drugie drzewko bedzie inaczej posadzone wiec na pewno to zmieni postac rzeczy . na razie nic nie bede ruszal , niech sie zagesci w przyszlymk roku zabiore je moze na jakies warsztaty i tam pomysli sie na zywo , narazie bedzie tak jak jest .

Odpowiedz do tematu