Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
nowy ficus
Autor Wiadomość
Yarema
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-17, 12:46   nowy ficus

witam. w sumie zacząłem zabawę z fikusem i kupiłem coś takiego jak na zdjęciu. i teraz pytanie, a raczej prośba o pomoc : macie jakieś pomysły na uformowanie tego ? jak narazie strzygę do półkuli ale chciałbym, aby wyszło z tego coś ładniejszego i bardziej interesującego. Wiem, że pnie są już za grube ma wyginanie, ale od momentu gdzie zaczynają się korony rosną małe gałązki, które można chyba jakoś wykorzystać. Co myślicie ?

mickel
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-17, 13:48   

Mugł bys tozłozyc korony dzew na boki i posadzic na 1 skale ale osobn.

S. Smolińska
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-17, 15:22   

Tak w ogóle to nie fikusy, raczej ligustry. Na razie niewiele zrobisz, bo pełnia sezonu wegetacyjnego za nimi, więc teraz zapewnij roslinkom dużo światła, co zimą łatwe nie będzie i pamiętaj o rozsądnym podlewaniu. Do wiosny daj im odetchnąć, niech sobie żyją, rosną itp. A w tym czasie zdobywaj informacje o gatunku i planuj dalsze postępowanie.

Bix
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-18, 04:53   

Mickel - NA SKALE??? ja rozumiem, że masz tylko 12 lat, ale najpierw CZEGOKOLWIEK SIĘ NAUCZ O BONSAI, a dopiero potem dawaj rady.

mickel
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-18, 09:34   

Bix od 6 miesięcy czytam wszystko co znajdę o bonsi ,więc już trochę umie

slowikp 
Paweł Słowikowski

Wysłany: 2008-09-18, 09:40   

mickelty masz 12 lat a nawet pisać nie umiesz "umie"

Jacek Wakuluk
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-18, 10:08   

A mickel nie czytałeś o tym, że doświadczenie o bonsai się posiada po jakijchś kilkunastu latach, i wtedy możesz powiedzieć że co nieco wiesz, a nie po kilku książkach już ekspert :D :D

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2008-09-18, 14:58   

Cytat:
Mickel - NA SKALE??? ja rozumiem, że masz tylko 12 lat, ale najpierw CZEGOKOLWIEK SIĘ NAUCZ O BONSAI, a dopiero potem dawaj rady.

Z całym szacunkiem, ale Pan również nie dał żadnej rady( przynajmniej autorowi tematu). Pomimo wielkiej sympatii do Pana (paradoksalnie m.in. za stanowcze wypowiedzi) wydaje mi się, że stwierdzenie brzydko pachnie hipokryzją.

Cytat:
mickelty masz 12 lat a nawet pisać nie umiesz "umie"

Za to Pan wykazał się niesamowitym polotem i erudycją gnojąc dzieciaka. Naprawdę fenomenalne podejście, czysto pedagogiczne. A jeszcze niedawno nawoływał Pan do opamiętania się i przepraszał za swoje posty. Pytanie tylko ile można przepraszać?

Cytat:
A mickel nie czytałeś o tym, że doświadczenie o bonsai się posiada po jakijchś kilkunastu latach, i wtedy możesz powiedzieć że co nieco wiesz, a nie po kilku książkach już ekspert :D :D

W aspekcie doświadczenia Ty nam możesz wiele powiedzieć, prawda? Jeszcze niedawno jako Mexicoman byłeś czynnym działaczem na rzecz tematu Osoba pode mną. Jakże ciekawego i intrygującego tematu, gdzie można się wykazać swą wiedzą. Szkoda tylko, że również jako owy Mexicoman wstawiłeś historię nasadzenia grupowego z 4 fikusów. Proponuję wrócić nieco do tych książek. Swoją drogą w ramach uczynności ciekawi mnie fakt czy zgłosiłeś Modom fakt, że zmieniasz nick, bo z tego co mi się wydaje to w regulaminie jest jasno napisane coś, prawda?

Panowie ( Slowikp i Jacek Wakuluk) proponuję dać sobie nieco na wstrzymanie i przestać się spinać i podbudowywać swoje ego takimi działaniami. Raz, że nie służy to chłopakowi, a dwa, że i reszcie forumowiczów też nie daje niczego konstruktywnego.

Żeby nie być gołosłownym i nie polecieć w ową hipokryzję coś poradzę. A zatem na chwilę obecną skoncentrowałbym się na zapewnieniu roślinie najkorzystniejszych warunków bytowych. Wszelkie prace rozpocząłbym od przyszłego sezonu, jak rośliny będą silne. Przede wszystkim należy je przesadzić do większej donicy. Wówczas można pomyśleć nad stworzeniem perspektywy. Doskonałym przykładem jest nasadzenie autorstwa pana Tadeusza Wcisło(zdjęcie jest na forum PAB). Masz sporo czasu do przemyśleń i zdobycia niezbędnych informacji odnośnie uprawy gatunku. Polecam też warsztaty i konsultację z kimś bardziej doświadczonym, ale tylko na żywo. Powodzenia i bez urazy Panowie.
Ostatnio zmieniony przez Ronin 2008-09-18, 15:02, w całości zmieniany 1 raz  

Bix
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-19, 05:20   

Ronin - nie dawałem rad, ponieważ wszystko już powiedziała Pani S. Smolińska. Natomiast pomysł posadzenia akurat tych roślin na skale naprawdę minie oszołomił, czego wyrazem był zamieszczony post.

Yarema
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-19, 11:54   

Cytat:
Przede wszystkim należy je przesadzić do większej donicy.

tylko kiedy lepiej ? tak jak zaleca się - miesiąc po kupieniu czy na wiosnę ?

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2008-09-19, 11:59   

Na wiosnę to zrób.

Yarema
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-20, 10:20   

to jeszcze jedno pytanie, bo nie chcę zaczynać nowego tematu. Otóż nie wiem do końca jaką wybrać doniczkę. drzewka mają po ok 10 cm wysokości (bez korony) i ok 1 cm średnicy pnia. Doniczka w której się znajdują teraz ma 17cm dług x 12 szer x 5 głebokości. Chciałbym przesadzić wszystkie 3 do nowej doniczki ( na wiosnę oczywiście) tworząc perspektywę. Mam już doniczkę o wymiarach 25 cm x 15cm x 6cm która ładnie pasuje kolorystycznie. I teraz zasadnicza sprawa - czy takie wymiary nowej doniczki są dobre do przesadzenia czy może poszukać innej (większej ) ?

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2008-09-20, 11:03   

W zupełności wystarczy taka jak masz.

Yarema
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-22, 13:37   

i takie małe pytanko. Jesli teraz rosną gałązki nie wpspominając o listkach to moge co poniektóre ucinać, czy lepiej tylko i wyłacznie dbać o warunki w jakich rosną (samo nawożenie i podlewanie tudzież zraszanie) ?

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2008-09-22, 16:22   

Teraz nie tnij, ponieważ nowe pędy będą słabe ze względu na porę roku. Najlepiej zrobisz jak wszelkie zabiegi zaczniesz od wiosny kiedy rośliny będą zdrowe i silne. No chyba że mówimy o suchych gałęziach.

Odpowiedz do tematu