|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Cytryna - formowanie |
Autor |
Wiadomość |
davidinho [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-27, 08:34 Cytryna - formowanie
|
|
|
Witam, mam taki mały problem? Otóż posiadam samemu wychodowaną cytrynę (od pestki cytryny). Ma ona jakieś 50cm wys. przycinałem wierzchołki wzrostu dla zagęszczenia i sadzonek, ale to przycinanie i tak nic nie dało. Tzn. wypuściła 2-3 pędy boczne ( zaraz przy ziemi), ale to nie to o co mi chodzi. Wolałbym zrobić z niej ładne drzewko (podobne co można w marketach dostać), więc moje pytanie brzmi: Jak można ładnie zagęścić koronę cytryny?? Narazie zdjęć nie mam, ale jak bd potrzebne to zrobię je i wrzuce Z góry dzięki za pomoc... |
|
|
|
|
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-27, 09:23
|
|
|
No cóż, cytryna właśnie tak rośnie i tak słabo reaguje na podcinanie. A to co można dostać w marketach jako piękne rozgałęzione drzewko, to nie cytryna tylko kalamodyna, kumkwat, mandarynki (rzadko) albo inne hybrydy i mieszańce gatunków. Poza tym i tak najczęściej widać że do gruszego pieńka doszczepiono kilka gąłązek, żeby było bardziej rozkrzewione... |
|
|
|
|
davidinho [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-28, 17:05
|
|
|
Czyli nic nie da rady zrobić z nią aby się zagęściła? Tzn. nic poza szczepieniem? |
|
|
|
|
Trium [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-29, 13:19
|
|
|
cytryna dobrze znosi podcinanie ale tylko wtedy gdy rośnie na maxxa, wtedy na 2 dzień po podcięciu puszcza już noowe rozgałęzienia |
|
|
|
|
qwert
|
Wysłany: 2008-09-10, 20:09
|
|
|
Moim zdaniem nie ma sensu z dziką cytryną. Mam 3 kilkunastoletnie cytrynki i gdy je przytnę to w tydzień mi potrafi 40 cm gałąź urosnąć... |
|
|
|
|
Golden
Golden
Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 03 Sty 2007 Skąd: Krajenka
|
Wysłany: 2008-09-11, 20:32
|
|
|
Też kiedyś formowałem bonsai z cytrusów i od razu mówię, że nic z tego. Duże liściory i do tego słabe rozgałęzienie. Do tego okropnie podatne na przędziorki. Wszystko mi wycieły te kurduple. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|