Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Cytryna - formowanie
Autor Wiadomość
davidinho
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-27, 08:34   Cytryna - formowanie

Witam, mam taki mały problem? Otóż posiadam samemu wychodowaną cytrynę (od pestki cytryny). Ma ona jakieś 50cm wys. przycinałem wierzchołki wzrostu dla zagęszczenia i sadzonek, ale to przycinanie i tak nic nie dało. Tzn. wypuściła 2-3 pędy boczne ( zaraz przy ziemi), ale to nie to o co mi chodzi. Wolałbym zrobić z niej ładne drzewko (podobne co można w marketach dostać), więc moje pytanie brzmi: Jak można ładnie zagęścić koronę cytryny?? Narazie zdjęć nie mam, ale jak bd potrzebne to zrobię je i wrzuce ;) Z góry dzięki za pomoc...

AnnaDorota
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-27, 09:23   

No cóż, cytryna właśnie tak rośnie i tak słabo reaguje na podcinanie. A to co można dostać w marketach jako piękne rozgałęzione drzewko, to nie cytryna tylko kalamodyna, kumkwat, mandarynki (rzadko) albo inne hybrydy i mieszańce gatunków. Poza tym i tak najczęściej widać że do gruszego pieńka doszczepiono kilka gąłązek, żeby było bardziej rozkrzewione...

davidinho
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-28, 17:05   

Czyli nic nie da rady zrobić z nią aby się zagęściła? Tzn. nic poza szczepieniem? :-/

Trium
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-29, 13:19   

cytryna dobrze znosi podcinanie ale tylko wtedy gdy rośnie na maxxa, wtedy na 2 dzień po podcięciu puszcza już noowe rozgałęzienia

qwert 

Wysłany: 2008-09-10, 20:09   

Moim zdaniem nie ma sensu z dziką cytryną. Mam 3 kilkunastoletnie cytrynki i gdy je przytnę to w tydzień mi potrafi 40 cm gałąź urosnąć...

Golden 
Golden

Wysłany: 2008-09-11, 20:32   

Też kiedyś formowałem bonsai z cytrusów i od razu mówię, że nic z tego. Duże liściory i do tego słabe rozgałęzienie. Do tego okropnie podatne na przędziorki. Wszystko mi wycieły te kurduple.

Odpowiedz do tematu