Ficus Retusa jak przyciąć? |
Autor |
Wiadomość |
maniek7 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-07-18, 13:30 Ficus Retusa jak przyciąć?
|
|
|
Witam!
Mam prosbe do bardziej doświadczonych hodowców jak przyciąć moje drzewko które przeszło juz proces aklimatyzacji w domu i teraz niebardzo wiem jak zrobić pierwsze przycięcia?Czekam na porady Fotki poniżej |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2008-07-18, 16:23
|
|
|
pierwsza rzecz to najlepiej bedzie jak wyniesiesz to drzewko na dworze az do jesieni tam mu bedzie zdecydowanie lepiej . co do przycinania jezeli chcesz zeby sie drzewko zagescilo musisz pozwolic mu rosnac tak zeby mial conajmniej 6-8 listkow i skracasz do 2-3 . szczerze watpie zebys w tym sezonie zrobil juz jakies ciecie , no chyba ze bedziesz go solidnie dokarmiac . |
|
|
|
|
davidinho [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-07-19, 21:26
|
|
|
pawel18 sugerujesz, że ficusy można trzymać bez problemowo na dworze?... Nic im się nie stanie? Bo to raczej rośliny zaliczające się do tropikalnych no nie? |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2008-07-19, 22:23
|
|
|
Możesz spokojnie wystawić ja na dwór, a wręcz powinieneś. Kiedy temperatura będzie spadać-wrzesień wstawiasz je z powrotem do domu. |
|
|
maniek7 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-09-02, 20:48 Drzewko po dwoch miesiacach
|
|
|
Drzewko odrodzilo sie na nowo!
Zrzucilo wszystkie listki i odrosly listki bardzo szybko i teraz jest dosc gest i pytanie jak przyciac w chwili obecnej?Czekam na pomoc |
|
|
|
|
Bix [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-09-03, 05:02
|
|
|
A co ty tam chcesz ciąć??? Bonsai to nie trawnik, tniesz wtedy jak masz już jakąs koncepcję, a nie strzyzesz jak tylko wypuści coś zielonego! |
|
|
|
|
maniek7 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-09-03, 18:35 Ficus
|
|
|
Drzewko posiada dwie galazki ktore nie wypuscily zadnych listkow i wygladaja jakby uschly.I pytanie brzmi czy te galazki zostawic czy moze jakos sie ich pozbyc poniewaz rzuca sie to w oczy i troche dziwinie wyglada drzewko |
|
|
|
|
agus800
Pomogła: 2 razy Wiek: 43 Dołączyła: 20 Kwi 2008 Skąd: Bartoszyce
|
Wysłany: 2008-09-03, 20:38
|
|
|
Sprawdź czy są żywe, utnij kawałek gałązki badź zeskrob kore z niej i zobacz czy jest żywo zielona pod korą. Jeśli żyje to załóż na drzewko folię i spryskuj je wodą żeby miało sporą wilgotność...powinno wtedy wypuszczać listki na tych gałązkach. Tylko nie zapominaj o wietrzeniu, ja raz w czas spryskuje topsinem żeby zapobiec gniciu i chorobom grzybowym o co łatwo przy tak dużej wilgotności. |
|
|
|
|
Bix [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-09-04, 06:39
|
|
|
Ludzie, folia tu wcale nie jest potrzebna, równie dobrze należałoby trzymać bonsai w folii przez cały czas! Wystarczy więcej światła i rozchylenie gałązek tak aby światło mogło docierać do wnętrza korony - bez światła i pod folią nic z tego nie będzie, jedynie blade "ziemniaczane pędy". |
|
|
|
|
maniek7 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-09-04, 07:01
|
|
|
Zdrapalem na galazce kore i nie jest zielona!Wyglada poprostu jak uschnieta galazka |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
|
Wysłany: 2008-09-05, 21:01
|
|
|
to je usun |
|
|
|
|
Danuta Jagoda [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-09-06, 20:42
|
|
|
Ja bym poza koncepcją formowania zajęła się zmniejszaniem liści. Aby to zrobić należy obcinać te listki przy których w kącikach wyrastają "zalążki" nowych. |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
|
Wysłany: 2008-09-07, 11:44
|
|
|
Danuta Jagoda napisał/a: | Ja bym poza koncepcją formowania zajęła się zmniejszaniem liści. Aby to zrobić należy obcinać te listki przy których w kącikach wyrastają "zalążki" nowych. | jezeli juz sie na to zdecydujesz to proponuje zaczac dopiero na wiosne 2009 roku , teraz juz tego nie rob bo dzien jest coraz krotszy i miedzywiezla beda dlugie i trzeba bedzie uciac |
|
|
|
|
Danuta Jagoda [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-09-07, 12:24
|
|
|
Paweł, co to dokładnie są te międzywęzła? Szukałam tej nazwy po Twojej wypowiedzi i widzę, że pojawia się niemal przy każdym temacie dotyczącym liści i formowania ale nie umiem znaleźć nic konkretnego. |
|
|
|
|
seedkris
seedkris
Pomógł: 28 razy Wiek: 63 Dołączył: 01 Gru 2007 Skąd: Podlasie
|
Wysłany: 2008-09-07, 17:27
|
|
|
Może ja podpowiem. Międzywęźla to odcinek pędu od jednego liścia do drugiego. Inaczej odległość pomiędzy kolejnymi listkami na pędzie. |
_________________ Pozdrawiam Krzysztof |
|
|
|
|
|