Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ficus Retusa jak przyciąć?
Autor Wiadomość
maniek7
[Usunięty]

Wysłany: 2008-07-18, 13:30   Ficus Retusa jak przyciąć?

Witam!
Mam prosbe do bardziej doświadczonych hodowców jak przyciąć moje drzewko które przeszło juz proces aklimatyzacji w domu i teraz niebardzo wiem jak zrobić pierwsze przycięcia?Czekam na porady Fotki poniżej

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-07-18, 16:23   

pierwsza rzecz to najlepiej bedzie jak wyniesiesz to drzewko na dworze az do jesieni tam mu bedzie zdecydowanie lepiej . co do przycinania jezeli chcesz zeby sie drzewko zagescilo musisz pozwolic mu rosnac tak zeby mial conajmniej 6-8 listkow i skracasz do 2-3 . szczerze watpie zebys w tym sezonie zrobil juz jakies ciecie , no chyba ze bedziesz go solidnie dokarmiac .

davidinho
[Usunięty]

Wysłany: 2008-07-19, 21:26   

pawel18 sugerujesz, że ficusy można trzymać bez problemowo na dworze?... Nic im się nie stanie? Bo to raczej rośliny zaliczające się do tropikalnych no nie?

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2008-07-19, 22:23   

Możesz spokojnie wystawić ja na dwór, a wręcz powinieneś. Kiedy temperatura będzie spadać-wrzesień wstawiasz je z powrotem do domu.

maniek7
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-02, 20:48   Drzewko po dwoch miesiacach

Drzewko odrodzilo sie na nowo!
Zrzucilo wszystkie listki i odrosly listki bardzo szybko i teraz jest dosc gest i pytanie jak przyciac w chwili obecnej?Czekam na pomoc

Bix
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-03, 05:02   

A co ty tam chcesz ciąć??? Bonsai to nie trawnik, tniesz wtedy jak masz już jakąs koncepcję, a nie strzyzesz jak tylko wypuści coś zielonego!

maniek7
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-03, 18:35   Ficus

Drzewko posiada dwie galazki ktore nie wypuscily zadnych listkow i wygladaja jakby uschly.I pytanie brzmi czy te galazki zostawic czy moze jakos sie ich pozbyc poniewaz rzuca sie to w oczy i troche dziwinie wyglada drzewko

agus800 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2008-09-03, 20:38   

Sprawdź czy są żywe, utnij kawałek gałązki badź zeskrob kore z niej i zobacz czy jest żywo zielona pod korą. Jeśli żyje to załóż na drzewko folię i spryskuj je wodą żeby miało sporą wilgotność...powinno wtedy wypuszczać listki na tych gałązkach. Tylko nie zapominaj o wietrzeniu, ja raz w czas spryskuje topsinem żeby zapobiec gniciu i chorobom grzybowym o co łatwo przy tak dużej wilgotności. ;-)

Bix
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-04, 06:39   

Ludzie, folia tu wcale nie jest potrzebna, równie dobrze należałoby trzymać bonsai w folii przez cały czas! Wystarczy więcej światła i rozchylenie gałązek tak aby światło mogło docierać do wnętrza korony - bez światła i pod folią nic z tego nie będzie, jedynie blade "ziemniaczane pędy".

maniek7
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-04, 07:01   

Zdrapalem na galazce kore i nie jest zielona!Wyglada poprostu jak uschnieta galazka

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-09-05, 21:01   

to je usun

Danuta Jagoda
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-06, 20:42   

Ja bym poza koncepcją formowania zajęła się zmniejszaniem liści. Aby to zrobić należy obcinać te listki przy których w kącikach wyrastają "zalążki" nowych.

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-09-07, 11:44   

Danuta Jagoda napisał/a:
Ja bym poza koncepcją formowania zajęła się zmniejszaniem liści. Aby to zrobić należy obcinać te listki przy których w kącikach wyrastają "zalążki" nowych.
jezeli juz sie na to zdecydujesz to proponuje zaczac dopiero na wiosne 2009 roku , teraz juz tego nie rob bo dzien jest coraz krotszy i miedzywiezla beda dlugie i trzeba bedzie uciac

Danuta Jagoda
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-07, 12:24   

Paweł, co to dokładnie są te międzywęzła? Szukałam tej nazwy po Twojej wypowiedzi i widzę, że pojawia się niemal przy każdym temacie dotyczącym liści i formowania ale nie umiem znaleźć nic konkretnego.

seedkris 
seedkris

Wysłany: 2008-09-07, 17:27   

Może ja podpowiem. Międzywęźla to odcinek pędu od jednego liścia do drugiego. Inaczej odległość pomiędzy kolejnymi listkami na pędzie.

Odpowiedz do tematu