Wiąz Drobnolistny - Jak zagęścic listki i co przyciąć |
Autor |
Wiadomość |
misiek9321 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-09-02, 11:49 Wiąz Drobnolistny - Jak zagęścic listki i co przyciąć
|
|
|
Witam posiadam wiąza drobnolisnego od jakiś trzech miesiecy drzewko juz zaaklimatyzowane, rosnie calkiem fajnie przycinam na bierzaco.
Kupiłem je już w takim stanie jak na zdjęciach zmienialem tylko donice bo stara byla rozbita.
Chodzi mi o to ze od glownych gałęzi wyrasta sporo mniejszych już zdrewniałych przy ktorych czesto niema listkow po bokach a nowe wyrastaja na szczycie tych galazek, galazki odrastaja od galezi glownej w roznych dziwnych kierunkach i niewyglada to zabardzo estetycznie, chodzi mi o to czy i w jaki sposob je przyciąć żeby drzewka nie uszkodzić i czy po przycięciu z tych miejsc będą odrastać nowe listki.
Bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam |
|
|
|
|
Sopel [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-09-02, 17:21
|
|
|
przede wszystkim zapewnic mu lepsze nasłonecznienie, bo teraz gdzie stoi ma zdecydowanie za ciemno, wszystkie indoory muszą stac na parapacie przy oknie, nigdy dalej!!! To jest powód tego dlaczego drzewko wypuszcza liście tylko na końcach pędów i pędy rosną w dziwne strony poprostu szukają światła!!! Tam gdzie ono nie dociera tam liści nie będzie |
|
|
|
|
misiek9321 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-09-04, 13:13
|
|
|
Dzięki Sopel przesunę go maxymalnie blisko okna, sam parapet jest na to za wąski niestety i doniczka się nie mieści.
A co zrobić z tymi niektorymi łysymi gałązkami powycinać czy zostawić tak jak jest i czekać że moze coś wyrośnie. |
Ostatnio zmieniony przez misiek9321 2008-09-04, 13:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2008-09-04, 14:53
|
|
|
W ciągu sezonu częste i krótkie cięcia , a teraz tylko nieco je poskracaj , usuń zbędne gałązki (te które psują formę , wyrastając w nietypowych kierunkach ) z jednego miejsca na gałązce powinny się rozchodzić tylko 2 nowe . silne cięcia korekcyjne wykonuj na wiosnę , czyli około luty-marzec |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
misiek9321 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-09-04, 19:00
|
|
|
Wielkie dzięki, mam jeszcze jedno pytanie ponieważ właśnie przeglądałem forum natknąłem się na zdjęcia zelkovej ma listki identyczne jak moje drzewko i teraz niewiem czy to wiąz czy zelkowa drzewko zakupiłem w małej kwiaciarni u starego chińczyka podpisane nie było a dogadać się z nim też było ciężko, do tego że to wiąz doszedłem czytając forum ale teraz już nie jestem taki tego pewien. |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
|
Wysłany: 2008-09-04, 19:46
|
|
|
To pewne , masz wiąza , zelkova ma bardziej wydłużone listki i szersze bliżej nasady , natomiast u wiąza jest liść szerszy przy końcu , czyli nie tak smukły |
Jacek G. - "qercus4"
|
|
|
|
misiek9321 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-09-05, 13:00
|
|
|
Dzięki raz jeszcze, jesli mogę ostatnie pytanie na temat formowania ponieważ jakieś dwa miesiące temu zadrutowałem trzy gałązki dwie ida w takim kierunku jakbym chciał a trzecia chciałe wygiąć trochę do dołu ale jak mi sie wydaje drut jest za cienki mam tylko ten 2mm, grubszy dopiero zamowilem i galazka jest w takim polozeniu jak byla, i tu moje pytanie wpadlem na pomysł niewiem czy słuszny żeby przywiązać do gałązki grubszą nitke i przywiązać ją do pnie w taki sposob żeby była prawidłopwo odgięta, czy też może poczekać na grubszy drut i ją zadrutować od nowa? |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
|
Wysłany: 2008-09-05, 14:11
|
|
|
Można i tak i tak , a na odciągi możesz użyć cieniutkiego drutu nawet 0,6 ale lepiej by to był drut miedziany , ponadto zabezpiecz korę pod odciągiem z drutu (pasek gumowy , czy kawałek wężyka ) |
Jacek G. - "qercus4"
|
|
|
|
|