Ptyanie o Modrzew "Larix" |
Autor |
Wiadomość |
bibi1980 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-19, 10:09 Ptyanie o Modrzew "Larix"
|
|
|
Witam chce zakupić na bonsai - Modrzew "Larix" i mam pytanie czy jest to latwe dzrewko i jak przechodzi chorby , oraz czy moze byc na zewnatrz onka od strony polnocy .
PS szukałem wszedzie o tym gatunku i nic nie znalazlem prosze o pomoc i poragy dziekuje |
|
|
|
|
seedkris
seedkris
Pomógł: 28 razy Wiek: 63 Dołączył: 01 Gru 2007 Skąd: Podlasie
|
Wysłany: 2008-08-19, 17:36
|
|
|
Modrzew jest światłolubny i wymaga miejsca słonecznego. |
_________________ Pozdrawiam Krzysztof |
|
|
|
|
kristofer001
Krzysztof K.
Pomógł: 17 razy Wiek: 43 Dołączył: 10 Maj 2007 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 2008-08-19, 19:32
|
|
|
Modrzew byl jednym z pierwszych drzewek outdoor w mojej skromnej kolekcji i moge smialo powiedziec, ze jestem bardzo zadowolony!Przez dwa sezony przybral ladnie na masie i bardzo sie zagescil dzieki czemu w nastepnym sezonie bede mial z czego wybierac i ciac! Wiec moim skromnym zdaniem warto o ile bedziesz mial dobry material wyjsciowy! A jesli chodzi o choroby to bardzo lubi go ochojnik swierkowo-modrzewiowy, ale z tym mozna sobie zaradzic pryskajac drzewko po rozwinieciu sie igiel wiosna!! |
_________________ Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2008-08-19, 23:03
|
|
|
Modrzew jest najlepszym i najszybszym materiałem na bonsai z iglastych roślin naszego klimatu , ma niestety jedną wadę , nazbyt szybko widoczne są na nim wszelkie przebyte choroby , czy nawet krótko trwałe ataki szkodników , więc należy prowadzić na nim przez cały sezon opryski profilaktyczne |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
Tomek82 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-20, 20:45
|
|
|
Ja swojego modrzewia nie mam zbyt długo, bo raptem ok. miesiąca, ale trzymam je w warunkach podobnych do twoich planowanych (u mnie: płn-wsch, balkon) i drzewko przez ten czas wyraźnie się rozwija, pomimo pory roku. Pielęgnacja nie sprawia żadnych problemów. Więc aktualnie jako początkujący także mogę ci polecić.
link do tematu z moim drzewkiem:
http://www.przyjacielebon...opic.php?t=4790
pzdr. |
|
|
|
|
bibi1980 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-22, 12:15
|
|
|
dziekuje za porady bede stosował a jesli chodzi jakimi preparatami je pryskac itp pozdrawiam |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2008-08-24, 13:38
|
|
|
Zapobiegawcze opryski polegają glównie na rozwinięciu możliwie jak największego wachlarza środków stosowanych naprzemiennie przeciw chorobą grzybowym i szkodnikom , więc ich nazwy nic tu nie dadzą , co masz tym pryskasz , dopiero w przypadku stwierdzenia występowania jakiegoś czynnika chorobowego i zwalczaniu go stosujemy odpowiednie , zalecane środki |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
|