Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ptyanie o Modrzew "Larix"
Autor Wiadomość
bibi1980
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-19, 10:09   Ptyanie o Modrzew "Larix"

Witam chce zakupić na bonsai - Modrzew "Larix" i mam pytanie czy jest to latwe dzrewko i jak przechodzi chorby , oraz czy moze byc na zewnatrz onka od strony polnocy .

PS szukałem wszedzie o tym gatunku i nic nie znalazlem prosze o pomoc i poragy dziekuje :)

seedkris 
seedkris

Wysłany: 2008-08-19, 17:36   

Modrzew jest światłolubny i wymaga miejsca słonecznego.

kristofer001 
Krzysztof K.

Wysłany: 2008-08-19, 19:32   

Modrzew byl jednym z pierwszych drzewek outdoor w mojej skromnej kolekcji i moge smialo powiedziec, ze jestem bardzo zadowolony!Przez dwa sezony przybral ladnie na masie i bardzo sie zagescil dzieki czemu w nastepnym sezonie bede mial z czego wybierac i ciac! Wiec moim skromnym zdaniem warto o ile bedziesz mial dobry material wyjsciowy! A jesli chodzi o choroby to bardzo lubi go ochojnik swierkowo-modrzewiowy, ale z tym mozna sobie zaradzic pryskajac drzewko po rozwinieciu sie igiel wiosna!!

Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Wysłany: 2008-08-19, 23:03   

Modrzew jest najlepszym i najszybszym materiałem na bonsai z iglastych roślin naszego klimatu , ma niestety jedną wadę , nazbyt szybko widoczne są na nim wszelkie przebyte choroby , czy nawet krótko trwałe ataki szkodników , więc należy prowadzić na nim przez cały sezon opryski profilaktyczne :roll: :-) ;-)

Tomek82
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-20, 20:45   

Ja swojego modrzewia nie mam zbyt długo, bo raptem ok. miesiąca, ale trzymam je w warunkach podobnych do twoich planowanych (u mnie: płn-wsch, balkon) i drzewko przez ten czas wyraźnie się rozwija, pomimo pory roku. Pielęgnacja nie sprawia żadnych problemów. Więc aktualnie jako początkujący także mogę ci polecić.

link do tematu z moim drzewkiem:
http://www.przyjacielebon...opic.php?t=4790

pzdr.

bibi1980
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-22, 12:15   

dziekuje za porady bede stosował a jesli chodzi jakimi preparatami je pryskac itp pozdrawiam

Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Wysłany: 2008-08-24, 13:38   

Zapobiegawcze opryski polegają glównie na rozwinięciu możliwie jak największego wachlarza środków stosowanych naprzemiennie przeciw chorobą grzybowym i szkodnikom , więc ich nazwy nic tu nie dadzą , co masz tym pryskasz , dopiero w przypadku stwierdzenia występowania jakiegoś czynnika chorobowego i zwalczaniu go stosujemy odpowiednie , zalecane środki :roll: :-) ;-)

Odpowiedz do tematu