Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Karmona
Autor Wiadomość
czacha
[Usunięty]

Wysłany: 2008-06-19, 20:43   Karmona

Mój brat dostał pół roku temu takie oto drzewko. Ale nie zajmuje się nim za bardzo. Więc inicjatywę przejmuję ja:)
Zastanawiam się czy można je przyciąć i czy ewentualne drutowanie teraz ma sens.
A trzeba by się jakoś zająć tym drzewem, jakoś dodać gałązek i liści trochę...

Jak uważacie?

Nie chciałbym zniszczyć tego 'okazu' :P bo się brat pogniewa...
A jak mu to upiększę to będzie fajnie :)
Ostatnio zmieniony przez czacha 2008-07-20, 11:24, w całości zmieniany 3 razy  

gai-jin
[Usunięty]

Wysłany: 2008-06-19, 21:05   

to jest karmona a nie wiąz a odnośnie kształtowania narazie zadbaj o kondycje drzewka i czekaj na przyrosty bo póki co straszny z niej golas

czacha
[Usunięty]

Wysłany: 2008-06-19, 21:13   

tytuł poprawiłem :D
Jak o takie cudo zadbać?
narazie ma wody i słońca troszkę?
coś zmienić?

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-06-20, 09:24   

jak masz gdzie to wynies go na dwor , o tej porze roku nawet indoory lepiej sie czuja na zewnatrz . oczywiscie nawoz wchodzi w gre , sprawi ze drzewko dostanie odpowiednia "pasze" i bedzie szybciej i lepiej sie rozwijac . pamietaj o tym ze slonce teraz coraz mocniej grzeje wiec i ziemia szybciej przysycha , podlewac trzeba bedzie nawet kilka razy dziennie , zraszaj roslinke trylko wtedy gdy promienie sloneczne nie swieca bezposrednio na liscie . w upalne dni cieniuj drzewko , ale nie zeby stalo w samym cieniu , chodzi o to by docieraly do niego plamy slonca i cienia .

szef 
Administrator
Robert Napieralski

Wysłany: 2008-06-20, 11:17   

Wytawienie drzewka na zewnatrz to bardzo dobry pomysł. Przez pierwsze kilka tygodni unikaj zupełnie promieni słonecznych.

czacha
[Usunięty]

Wysłany: 2008-06-20, 11:38   

pawel18 napisał/a:
jak masz gdzie to wynies go na dwor , o tej porze roku nawet indoory lepiej sie czuja na zewnatrz . oczywiscie nawoz wchodzi w gre , sprawi ze drzewko dostanie odpowiednia "pasze" i bedzie szybciej i lepiej sie rozwijac . pamietaj o tym ze slonce teraz coraz mocniej grzeje wiec i ziemia szybciej przysycha , podlewac trzeba bedzie nawet kilka razy dziennie , zraszaj roslinke trylko wtedy gdy promienie sloneczne nie swieca bezposrednio na liscie . w upalne dni cieniuj drzewko , ale nie zeby stalo w samym cieniu , chodzi o to by docieraly do niego plamy slonca i cienia .

no tak - tylko jaki nawóz mu dać? bio gold w dużych granulkach (taki jak jest dostępny na www.allegro.pl od przyjaciółbonsai) może być?

i w taką doniczkę to pewnie 1 granulka starczy... ;d
a jak bym chciał go przesadzić do większej doniczki (takiej zwykłej, plastikowej) to mogę zrobić to w połowie lipca. czy może lepiej tylko przewietrzyć mu korzenie i je lekko przyciąć(i później wsadzić do tej samej doniczki)? Czy uważacie, że to jest bez sensu...

no i jeśli przesadzić, to do jakiej gleby? uniwersalna? czy jakaś inna?
z tego co wiem to żwirek akwariowy średni jako drenaż może być :D (warto wspomnieć, że ten egzemplarz nie ma ŻADNEGO drenażu zrobionego...

Co do dawania go na dwór... Nie wiem jak u was pogoda, ale u mnie jest chłodno i wieje...
Chyba na razie nie będę się tak wychylał, poczekam na cieplejsze dni :)

szef 
Administrator
Robert Napieralski

Wysłany: 2008-06-20, 11:47   

Na zewnatrz jest odpowiednia temperatura, jesli chcesz uzyskac zadowalające wyniki w krótkim czasie to nie ma się nad czym zastanawiać.

Do większej doniczki przesadzić możesz zawsze, wyciągasz rosline i dosypując ziemi wsadzasz do nowej donicy. Nie ruszasz korzeni. Cięcie korzeni przy przesadzaniu na wiosnę.

Ten bio gold jest w drobnych granulkach, poczytaj opis.

czacha
[Usunięty]

Wysłany: 2008-06-20, 12:21   

dobra nie kłócę się czy są duże czy nie:D
pytanie jednak, jeśli będę przesadzał, to jaka gleba i czy po przesadzeniu można te granulki używać :D (pewnie miesiąc nie a później tak)

i po roku wyciągam z dużej i pakuje z powrotem do tej, dobrze to rozumiem?

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-06-20, 12:29   

czacha napisał/a:
tylko jaki nawóz mu dać?
jezeli chcesz trzymac ta roslinke na zewnatrz to bio gold jest odpowiedni , jezeli w domu to bym sie od niego powstrzymal , ma nizadowalajacy zapach . wtedy mozesz zastosowac pokon do bonsai , on jest w plynie .
czacha napisał/a:
jeśli będę przesadzał, to jaka gleba
wymieszaj sredni zwirek z ziemia uniwersalna , ziemia musi byc dobrze przepuszczalna by korzenie mialy jak oddychac i sie rozwijac

szef 
Administrator
Robert Napieralski

Wysłany: 2008-06-20, 19:09   

Co do zapachu bio goldu, wczoraj o tym pisaliśmy : http://www.przyjacielebon...opic.php?t=4666

Bombel
[Usunięty]

Wysłany: 2008-07-13, 12:08   

witam wszystkich! :-D ja tez mam karmone i mam problem gdyz nie wiem na jaki styl ją zrobic poniewaz ,,ktos inteligentny" w sklepie obcial pien :-( drzewko ma sie dobrze mam je juz prawie rok,przycinam i nawoze,chcialem zrobic styl fukinagashi(uformowany przez wiatr) ale jakos to drzewko nie pasowalo,a moze ja je zle uformowalem...prosze o pomoc

Bombel
[Usunięty]

Wysłany: 2008-07-13, 12:38   

zdj

slowikp 
Paweł Słowikowski

Wysłany: 2008-07-14, 07:11   

nie obciachał pień tylko tak ją rozmnożył, z sadzonek zdrewniałych, łoz czy tym podobne

Odpowiedz do tematu