Karmona |
Autor |
Wiadomość |
czacha [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-19, 20:43 Karmona
|
|
|
Mój brat dostał pół roku temu takie oto drzewko. Ale nie zajmuje się nim za bardzo. Więc inicjatywę przejmuję ja:)
Zastanawiam się czy można je przyciąć i czy ewentualne drutowanie teraz ma sens.
A trzeba by się jakoś zająć tym drzewem, jakoś dodać gałązek i liści trochę...
Jak uważacie?
Nie chciałbym zniszczyć tego 'okazu' bo się brat pogniewa...
A jak mu to upiększę to będzie fajnie |
Ostatnio zmieniony przez czacha 2008-07-20, 11:24, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
gai-jin [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-19, 21:05
|
|
|
to jest karmona a nie wiąz a odnośnie kształtowania narazie zadbaj o kondycje drzewka i czekaj na przyrosty bo póki co straszny z niej golas |
|
|
|
|
czacha [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-19, 21:13
|
|
|
tytuł poprawiłem
Jak o takie cudo zadbać?
narazie ma wody i słońca troszkę?
coś zmienić? |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2008-06-20, 09:24
|
|
|
jak masz gdzie to wynies go na dwor , o tej porze roku nawet indoory lepiej sie czuja na zewnatrz . oczywiscie nawoz wchodzi w gre , sprawi ze drzewko dostanie odpowiednia "pasze" i bedzie szybciej i lepiej sie rozwijac . pamietaj o tym ze slonce teraz coraz mocniej grzeje wiec i ziemia szybciej przysycha , podlewac trzeba bedzie nawet kilka razy dziennie , zraszaj roslinke trylko wtedy gdy promienie sloneczne nie swieca bezposrednio na liscie . w upalne dni cieniuj drzewko , ale nie zeby stalo w samym cieniu , chodzi o to by docieraly do niego plamy slonca i cienia . |
|
|
|
|
szef
Administrator Robert Napieralski
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-06-20, 11:17
|
|
|
Wytawienie drzewka na zewnatrz to bardzo dobry pomysł. Przez pierwsze kilka tygodni unikaj zupełnie promieni słonecznych. |
|
|
|
|
czacha [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-20, 11:38
|
|
|
pawel18 napisał/a: | jak masz gdzie to wynies go na dwor , o tej porze roku nawet indoory lepiej sie czuja na zewnatrz . oczywiscie nawoz wchodzi w gre , sprawi ze drzewko dostanie odpowiednia "pasze" i bedzie szybciej i lepiej sie rozwijac . pamietaj o tym ze slonce teraz coraz mocniej grzeje wiec i ziemia szybciej przysycha , podlewac trzeba bedzie nawet kilka razy dziennie , zraszaj roslinke trylko wtedy gdy promienie sloneczne nie swieca bezposrednio na liscie . w upalne dni cieniuj drzewko , ale nie zeby stalo w samym cieniu , chodzi o to by docieraly do niego plamy slonca i cienia . |
no tak - tylko jaki nawóz mu dać? bio gold w dużych granulkach (taki jak jest dostępny na www.allegro.pl od przyjaciółbonsai) może być?
i w taką doniczkę to pewnie 1 granulka starczy... ;d
a jak bym chciał go przesadzić do większej doniczki (takiej zwykłej, plastikowej) to mogę zrobić to w połowie lipca. czy może lepiej tylko przewietrzyć mu korzenie i je lekko przyciąć(i później wsadzić do tej samej doniczki)? Czy uważacie, że to jest bez sensu...
no i jeśli przesadzić, to do jakiej gleby? uniwersalna? czy jakaś inna?
z tego co wiem to żwirek akwariowy średni jako drenaż może być (warto wspomnieć, że ten egzemplarz nie ma ŻADNEGO drenażu zrobionego...
Co do dawania go na dwór... Nie wiem jak u was pogoda, ale u mnie jest chłodno i wieje...
Chyba na razie nie będę się tak wychylał, poczekam na cieplejsze dni |
|
|
|
|
szef
|
Wysłany: 2008-06-20, 11:47
|
|
|
Na zewnatrz jest odpowiednia temperatura, jesli chcesz uzyskac zadowalające wyniki w krótkim czasie to nie ma się nad czym zastanawiać.
Do większej doniczki przesadzić możesz zawsze, wyciągasz rosline i dosypując ziemi wsadzasz do nowej donicy. Nie ruszasz korzeni. Cięcie korzeni przy przesadzaniu na wiosnę.
Ten bio gold jest w drobnych granulkach, poczytaj opis. |
|
|
|
|
czacha [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-20, 12:21
|
|
|
dobra nie kłócę się czy są duże czy nie:D
pytanie jednak, jeśli będę przesadzał, to jaka gleba i czy po przesadzeniu można te granulki używać (pewnie miesiąc nie a później tak)
i po roku wyciągam z dużej i pakuje z powrotem do tej, dobrze to rozumiem? |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2008-06-20, 12:29
|
|
|
czacha napisał/a: | tylko jaki nawóz mu dać? | jezeli chcesz trzymac ta roslinke na zewnatrz to bio gold jest odpowiedni , jezeli w domu to bym sie od niego powstrzymal , ma nizadowalajacy zapach . wtedy mozesz zastosowac pokon do bonsai , on jest w plynie . czacha napisał/a: | jeśli będę przesadzał, to jaka gleba | wymieszaj sredni zwirek z ziemia uniwersalna , ziemia musi byc dobrze przepuszczalna by korzenie mialy jak oddychac i sie rozwijac |
|
|
|
|
szef
|
|
|
|
|
Bombel [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-07-13, 12:08
|
|
|
witam wszystkich! ja tez mam karmone i mam problem gdyz nie wiem na jaki styl ją zrobic poniewaz ,,ktos inteligentny" w sklepie obcial pien drzewko ma sie dobrze mam je juz prawie rok,przycinam i nawoze,chcialem zrobic styl fukinagashi(uformowany przez wiatr) ale jakos to drzewko nie pasowalo,a moze ja je zle uformowalem...prosze o pomoc |
|
|
|
|
Bombel [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-07-13, 12:38
|
|
|
zdj |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2008-07-14, 07:11
|
|
|
nie obciachał pień tylko tak ją rozmnożył, z sadzonek zdrewniałych, łoz czy tym podobne |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
|