Wiąz drobnolistny opadają liście |
Autor |
Wiadomość |
Nadia86 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-04, 07:26 Wiąz drobnolistny opadają liście
|
|
|
Witam
Mam problem ze swoim wiazem...wzielam go w stanie bezlistnym w maju...byl w fatalnej kondycji ale zaczal odrzywac do pewnego momentu...obecnie zaczely mu sie robic plamy na lisciach i liscie pod swiatlo maja pelno takich kropeczek(przeswitow malenskich) usychaja mlode pedy a liscie ma wielkosci 2cm...wydawalo mi sie ze mial przedziorka wiec go spryskalam srodkiem na przedziorki ale drzewko caly czas traci liscie a paczki zahamowaly swoj wzrost kompletnie sie nie rozwijaja od dobrych 2 tyg sa w tej samej fazie....co mam zrobic zeby drzewko odrzylo?? drzewko jest systematycznie podlewane i spryskiwane...stoi od strony wschodnio poloudniowej wiec ma sporo swiatla..:( nie wiem co robic
Nizej pokazuje zdjecia drzewka po przyniesieniu i w stanie obecnym |
Ostatnio zmieniony przez szef 2013-03-17, 08:56, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
ogrodnik
Michał Krzyścin
Pomógł: 20 razy Wiek: 34 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
|
|
|
|
Nadia86 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-04, 22:05
|
|
|
nie wiem czy to dobry pomyslbo sie ugotuje balkon mam od poludniowo zachodniej strony wiec od 12 jest tam slonce i nie raz dochodzi do 50stopni na balkonie a cienia to tam nie ma a nie wydaje mi sie zeby wiaz przepadal za az tak intensywnym siwatlem...wiec co mam zrobic jak mu pomoc?? |
|
|
|
|
Bix [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-05, 04:49
|
|
|
A o cieniowaniu słyszałaś? Wystarczy zrobić parawanik z cieniówki, firanki, innych rośłin itp - a na balkonie będzie mu lepiej niz w odmu, trzeba pamiętać tylko o częstym podlewaniu..
Poza tym wydaje się ze to przędziorki, więc oprysk będzie konieczny. Przędziorki atakują osłabione i podsuszone rośliny, pozbyć się ich ciężko. |
|
|
|
|
Nadia86 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-05, 07:41
|
|
|
parawanik z cieniowki?? a jak to wyglada w ogole?? no ale slonce sloncem wiaz lubi 50 stopniowa temperature?? bo tyle jest jak nie wiecej na nagrzanym balkonie i moze nawet z samej temperatury pasc....a co jest najlepsze na przedziorki??? czym mam spryskac drzewko?? ja stosowalam talstar 100ec i dalej jego stosowac czy jest coslepszego??
i co ja moge w ogole zrobic bo to drzewko marnieje z dnia na dzien:( a jestescie bardziej doswiadczeni w tym niz ja ...mam jeszcze pseudo larixa ale tamten sobie swietie zyje a wiaz mi pada:( |
|
|
|
|
Bix [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-06, 05:25
|
|
|
Cieniówka może zostac zastąpiona po prostu firanką, parawanik możesz skonstruować jaki ci wyjdzie, byle osłaniał. Balkon jest nagrzany, bo nie ma na nim cienia, jeśli będziesz osłaniać wiąza to nic mu się nie stanie, dla pewnosci pod doniczke z podstawka podłóż deskę (może być drewniana deska do krojenia ze sklepu za 4 zł, byle to było drewno, nie plastyk). Unikniesz podgrzewania doniczki od spodu przez płytki podłogowe.
Co do przędziorków: wpisz nazwę do wyszukiwarki na forum - było już masę postów na temat "co stosować". No i spryskuj go, najlepiej prysznicem, owijajac doniczkę folią (np. wkladając do reklamówki) zeby nie wypłukiwać ziemi - przędziorki nie lubią takiego traktowania. |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2008-06-06, 09:50
|
|
|
Nadia86 napisał/a: | co jest najlepsze na przedziorki??? | ja u swojego wiaza zastosowalem magus 200 sc podajrze trzy krotnie i przedziorek zniknal i nie ma po nim sladu |
|
|
|
|
Nadia86 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-06, 09:56
|
|
|
ja stosuje ten talstar 100ec teraz spryskalam drugi raz i zobaczymy...zreszta ja nie wiem z czym wlacze czy to napewno przedziorek czy nie...poprostu liscie zaczely mi strasznie opadac...zolknac...usychac no i te przeswity pod swiatlo(takie jakby dziurki co jest pokazane na zdjeciach) ja nie wiem z czym wlacze ale mam nadzieje ze ten talstar tez to wybije ale chyba faktycznie wystawie drezwko na balkon |
|
|
|
|
|