Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
kilka pytan
Autor Wiadomość
pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-04-29, 10:10   kilka pytan

pierwsze dotyczy sie wiaza drobnolistnego . mam go mniej wiecej od roku , nie byl zimowany w tym raku , wiec stal w domu od czasu kupna . moje pytanie brzmi : czy mozna juz wynosic wiazy na dwor juz na stale ?? czy jeszcze trezba troche poczekac . przez ostatnie dni tmp to okolo 20 stopni , natomiast w nocy waha sie od 5 do 10 stopni , wiec czy nie jest jeszcze za zimno noca ??
drugie pytanie dotyczy sie przycinania korzeni u roslin siedzacych jeszcze w gruncie , ktore dopiero przygotowuje do pozyskania w najblizszych sezonach , chcial bym by po wykopaniu mialu zwarty system korzeniowy , wiec czy moge juz przyciac korzenie u tych roslin ??

AnnaDorota
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-29, 11:02   

1. Z wynoszeniem na dwór roślin zimowanych w domu czeka się zwykle do "zimnych ogrodników" czyli do 15 maja - dobry zwyczaj, po tym okresie nie występują nocne przymrozki.

2. TAK

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-04-29, 11:22   

dziekuje slicznie pani Anno :-)

kristofer001 
Krzysztof K.

Wysłany: 2008-04-29, 11:37   

Ja wlasnie zalatwilem tak jednego z moich wiazow! Byl ladny sloneczny dzien temperatura 20st wystawilem wiaza na sloneczko, wystarczylo ze pod koniec dnia zrobilo sie troche chlodniej niewiele a juz po 2 dniach zauwazylem zatrzymanie procesow zyciowych!:) I to byl jego koniec!

Jacqueline
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-29, 16:23   

Z tym wynoszeniem na dwór to różnie bywa.Mój wiąz przetrzymał zimę w temp. max. 5-7 stopni gdyż nie wiedziałam czy wcześniej zimował.Wyniosłam go na dwór już dawno,z miesiąc temu albo więcej.Pięknie ruszył,ma mnóstwo nowych pączków.Były już u nas przymrozki po takowym ,,ociepleniu",ale nadal jest w świetnej formie.

Konrad
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-29, 18:57   

a gdzie najlepiej usadowić takiego wiąza na dworze?

Bix
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-30, 05:41   

Agnieszko, najpierw CZTYAJ, potem pisz. Paweł pyta o wiąza trzymanego w zimie w temp. 20 stopni, a ty mu na to, że to różnie bywa, bo twój trzymany w 5-7 stopni przetrwał przymrozki...

Normalne, chyba, że wiąz trzymany w niskich temperaturach da sobie radę? Temperatura jaką miał twój zarttrzymała wegetację (okres wegetacyjny to czzas kiedy średnia temp. dnia i nocy to 15 stopni). Wiąz Pawła nie zasypiał praktycznie, ma więc mnóstwo cienkich zielonych gałązek, które pierwszy przymrozek zamieni w miazgę. Tak wiec w tym roku lepeij faktycznie jeśli będzie się trzymał sttarej zasady niewystawiania roślin do ogrodu przed Zimną Zośką (imieniny Zofii 15 maja).

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-04-30, 13:33   

dzieki Bix za odpowiedz , o to mi wlasnie chodzilo . pozdrawiam . temat mozna juz raczej zamknac

Konrad
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-30, 19:49   

ale ja tam troche wyzej zadalem pytanie :( wiadomo ze niedlugo mojego wyniose na dworze wiec zamiast otwierac nowy temat tu bym moze uzyskal odpowiedz :) wiec jeszcze raz zapytam, a gdzie najlepiej usadowić takiego wiąza na dworze? oraz czy takiego malego, z malymi galazkami mozna tez na dwór wynosic?
Pozdrawiam :)

Konrad
[Usunięty]

Wysłany: 2008-05-03, 15:50   

mógłby mi ktoś odpowiedzieć na moje pytanie? nie chce zakładać nowego tematu gdyż w tym otrzymałbym informacje i później ktoś kto by tez moze potrzebowal i szukał by znalazl i mial wszystko w jednym temacie, więc prosze o odpowiedz :)

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-05-03, 16:18   

a zastosowac sie do regulaminu nie laska ?? jeden watek jeden temat

Odpowiedz do tematu