Usychający modrzew |
Autor |
Wiadomość |
dawid777 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-06-23, 12:28 Usychający modrzew
|
|
|
Witam od roku posiadam Modrzewia Europejskiego, drzewko po zimie zaczęło się świetnie rozwijać. Na początku maja pojawił się na igłach biały puch zapewne był to ochojnik,był bo drzewko podlałem środkiem Confidor i z powrotem wróciło do doskonałej kondycji.Drzewko nawożone jest biogoldem, więc praktycznie wykluczyłem możliwość przenawożenia.Jednak w ciągu ostatnich dwóch dni drzewko bardzo gwałtownie zmarniało a na modrzewiu nie widać żadnych mszyc czy też innych szkodników,pomyślałem więc że może być to jakaś choroba grzybicza ,dlatego też wczoraj drzewko zostało spryskane preparatem Dithane.Proszę o sugestie i ewentualne spostrzeżenia,gdyż stan drzewka bardzo szybko się pogarsza.W załącznikach przesyłam zdjęcia. |
|
|
|
|
dawid777 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-06-24, 10:20
|
|
|
Jak myślicie,czy pomoże mu odżywka do bonsai? |
|
|
|
|
seedkris
seedkris
Pomógł: 28 razy Wiek: 63 Dołączył: 01 Gru 2007 Skąd: Podlasie
|
Wysłany: 2011-06-24, 17:01
|
|
|
Pokaz zbliżenie zaatakowanych igieł. To może być mszyca. |
_________________ Pozdrawiam Krzysztof |
|
|
|
|
nandu
Lena
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 12 Cze 2009 Skąd: Wrocław
|
|
|
|
|
dawid777 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-06-24, 19:40
|
|
|
dzieki za spostrzezenia. |
|
|
|
|
dawid777 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-06-26, 10:00
|
|
|
Myślicie,że będzie konieczne usunięcie wszystkich tegorocznych przyrostów. |
|
|
|
|
dawid777 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-07-07, 14:20
|
|
|
Witam po przerwie.Niestety mój modrzew stracił wszystkie igły podałem mu odżywkę do bonsai,dziś zdarłem mały kawałek kory i zobaczyłem że jest tam zielona warstwa. Czy jest możliwe,że drzewko wypuści jeszcze w tym sezonie wegetacyjnym igły? |
|
|
|
|
Pit-B
Piotr Brożek
Pomógł: 8 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2007 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 2011-07-09, 08:09
|
|
|
Niestety straciłeś to drzewko. Przykro mi ale to że jest zielony pod korą akurat w tym przypadku nie ma większego znaczenia. Ne uratujesz go a to że podałeś mu "odżywkę" to też nie był najlepszy pomysł. |
_________________ Piotrek
http://www.kwiatyagnieszki.pl/ |
|
|
|
|
|