|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
3 ficusy - 3 rozne drzewka - zdjecia |
Autor |
Wiadomość |
misiuj [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-21, 14:09 3 ficusy - 3 rozne drzewka - zdjecia
|
|
|
Witam
Jestem posiadaczem 3 drzewek i w zasadzie nowicjuszem sztuki bonsai, prosze o pomysl oraz sugestie w kwesti ksztaltowania wszystkich moich "okazow" |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2008-06-21, 14:40
|
|
|
Tak na pierwszy rzut oka: zrób zdjęcie pnia drzewka nr 2-chodzi mi tylko o pęd środkowy, bo podejrzewam, że dwa boczne wyjadą. Drzewko nr 3 odpuść sobie i trzymaj je na sadzonki, albo jako eksperymentalne. Drzewko nr 1 na 100 do cięcia z wysokości, ale gdzie to nie mam pojęcia. Chodzi mi po głowie cięcie tuż przed tym łukiem, bo sam promień tego łuku jest za duży. Można jeszcze popróbować gdzieś na tym łuku obciąć i prowadzić nowy czubek. Dla mnie 2 najlepsza.
Chociaż teraz widzę, że na 1 zdjęciu ten łuk wygląda nieco inaczej, a ja sugerowałem się 2 zdjęciem. W tym przypadku cięcie nad łukiem i nowy czubek z którejś gałęzi. |
Ostatnio zmieniony przez Ronin 2008-06-21, 14:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
misiuj [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-25, 17:36
|
|
|
zalaczam raz jescze drzewko nr 2 - zgadzam sie ze trzeba gore troche przezedzic mam jednak dylemat bo 3 szczytowe galezie (korona) sa b. grube , zdecydowanie bardziej niz dolne a ma byc chyba na odwrot nie? czy na pewno zostawic tylko jedna z nich? jak moge pomoc mojemu zielonemu koledze by dolne galezie staly sie grubsze i bardziej rozgalezione?
Ronin - co do drzewka nr 3 eksperymentuje z nim ile sie da, a co do drzewko nr 2 jakies sugestie? fotki niestety poki co nie moge zrobic |
|
|
|
|
misiuj [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-07-01, 07:55
|
|
|
jakies sugestie? |
|
|
|
|
gai-jin [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-07-01, 16:07
|
|
|
Moja sugestia: warsztaty i materiał szkółkarski, nic na siłe bo kokosów z tego nie będzie. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|