Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Karmona drobnolistna - opadające listki
Autor Wiadomość
seba_4ball
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-12, 20:41   Karmona drobnolistna - opadające listki

Witam.
Podepnę się pod temat... Kupiłem jakieś 2 tyg temu drzewko Karmene Drobnolistną... Drzewko wydawało się na początku zdrowe, ale od jakiegoś tygodnia opadają jej liście... Nie wiem co się dzieje... Jestem początkujący.. Roślinkę podlewam 2 razy dziennie, spryskuje. Ale ona cały czas gubi liście i to małe nawet, są zżółkłe albo zczerniałe... Dołączam fotki bardzo proszę o pomoc :cry:

ADMIN jr: Jest zasada - "jeden wątek jedno drzewko" (jeśli wątek dotyczy konkretnego drzewka a nie zagadnienia). Proszę się na przyszłość stosować. Przeniesiono, rozdzielono.

Jacqueline
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-12, 20:57   

twoje drzewko przechodzi teraz okres aklimatyzacji i może gubić liście.A jak liście są zczarniałe to pewnie przelałeś swoje drzewko

seba_4ball
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-12, 21:26   

Wydaje mi się że chyba nie przelałem... Bo ja je spryskuje tylko po powierzchni 2 razy dziennie i to od razu wsiąka... Może zrobić jej kąpiel tzn wsadzić w wodę doniczkę??

seba_4ball
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-13, 08:50   

A jak długo trwa taki okres aklimatyzacji?? Używać jakiś nawozów?? Czy można drzewko przesadzić?? Dzisiaj dokładnie przyjrzałem się tym liściom które opadają... Mają żółto-brązowy kolor są całkowicie zsechłe i takie jakby skręcone troszkę... Czy nawozić czymś roślinke czy ją tako zostawić nbarazie i podlewać tylko??

seba_4ball
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-13, 08:51   

Zapomniałem napisać że zrzuca ok 10 listków dziennie
Ostatnio zmieniony przez seba_4ball 2008-04-13, 08:52, w całości zmieniany 1 raz  

slawekcavan
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-13, 12:13   

trwa tak długo aż przestanie zrzucać listki i pojawią sie nowe do tego czasu nienawoziy

Jacqueline
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-13, 12:23   

Nie nawóź roślinki.Teraz jedynie możesz ją podlewać i niech stoi w słonecznym miejscu. Nawozić możesz zacząć po zaaklimatyzowaniu się roślinki w nowych warunkach w jakich się znalazła.

seba_4ball
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-13, 14:34   

Aha ok dzięki za pomoc... Narazie będę podlewał i niedługo dam znać jaki jest efekt :D mam nadzieje że będzie dobrze ;-)

Mam jeszcze pytanko : Czy drzewko może stać przy otwartym oknie?? :?:
Ostatnio zmieniony przez seba_4ball 2008-04-13, 17:01, w całości zmieniany 2 razy  

Jacqueline
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-13, 20:47   

lepiej nie gdyż dochodzi wtedy do wahań temperatur a to jest niekorzystne dla drzewka.

chudysid
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-13, 20:48   

gdy jest cieplo tak
tylko pamiętaj żebyś nie zapomniał o nim na noc :-)

karmona to kapryśne drzewko ;-) ;-) ;-)

slawekcavan
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-13, 21:12   

wachania temperatury to nie jest najgorsze gożej z przeciągami zawieje i drzewko w pare dni prawie gole zostaje.

Odpowiedz do tematu