Karmona drobnolistna - opadające listki |
Autor |
Wiadomość |
seba_4ball [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-12, 20:41 Karmona drobnolistna - opadające listki
|
|
|
Witam.
Podepnę się pod temat... Kupiłem jakieś 2 tyg temu drzewko Karmene Drobnolistną... Drzewko wydawało się na początku zdrowe, ale od jakiegoś tygodnia opadają jej liście... Nie wiem co się dzieje... Jestem początkujący.. Roślinkę podlewam 2 razy dziennie, spryskuje. Ale ona cały czas gubi liście i to małe nawet, są zżółkłe albo zczerniałe... Dołączam fotki bardzo proszę o pomoc
ADMIN jr: Jest zasada - "jeden wątek jedno drzewko" (jeśli wątek dotyczy konkretnego drzewka a nie zagadnienia). Proszę się na przyszłość stosować. Przeniesiono, rozdzielono.
|
|
|
|
|
Jacqueline [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-12, 20:57
|
|
|
twoje drzewko przechodzi teraz okres aklimatyzacji i może gubić liście.A jak liście są zczarniałe to pewnie przelałeś swoje drzewko |
|
|
|
|
seba_4ball [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-12, 21:26
|
|
|
Wydaje mi się że chyba nie przelałem... Bo ja je spryskuje tylko po powierzchni 2 razy dziennie i to od razu wsiąka... Może zrobić jej kąpiel tzn wsadzić w wodę doniczkę?? |
|
|
|
|
seba_4ball [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-13, 08:50
|
|
|
A jak długo trwa taki okres aklimatyzacji?? Używać jakiś nawozów?? Czy można drzewko przesadzić?? Dzisiaj dokładnie przyjrzałem się tym liściom które opadają... Mają żółto-brązowy kolor są całkowicie zsechłe i takie jakby skręcone troszkę... Czy nawozić czymś roślinke czy ją tako zostawić nbarazie i podlewać tylko?? |
|
|
|
|
seba_4ball [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-13, 08:51
|
|
|
Zapomniałem napisać że zrzuca ok 10 listków dziennie |
Ostatnio zmieniony przez seba_4ball 2008-04-13, 08:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
slawekcavan [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-13, 12:13
|
|
|
trwa tak długo aż przestanie zrzucać listki i pojawią sie nowe do tego czasu nienawoziy |
|
|
|
|
Jacqueline [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-13, 12:23
|
|
|
Nie nawóź roślinki.Teraz jedynie możesz ją podlewać i niech stoi w słonecznym miejscu. Nawozić możesz zacząć po zaaklimatyzowaniu się roślinki w nowych warunkach w jakich się znalazła. |
|
|
|
|
seba_4ball [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-13, 14:34
|
|
|
Aha ok dzięki za pomoc... Narazie będę podlewał i niedługo dam znać jaki jest efekt mam nadzieje że będzie dobrze
Mam jeszcze pytanko : Czy drzewko może stać przy otwartym oknie?? |
Ostatnio zmieniony przez seba_4ball 2008-04-13, 17:01, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Jacqueline [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-13, 20:47
|
|
|
lepiej nie gdyż dochodzi wtedy do wahań temperatur a to jest niekorzystne dla drzewka. |
|
|
|
|
chudysid [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-13, 20:48
|
|
|
gdy jest cieplo tak
tylko pamiętaj żebyś nie zapomniał o nim na noc
karmona to kapryśne drzewko |
|
|
|
|
slawekcavan [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-13, 21:12
|
|
|
wachania temperatury to nie jest najgorsze gożej z przeciągami zawieje i drzewko w pare dni prawie gole zostaje. |
|
|
|
|
|