Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Sagerethia , sageretia - problem z liśćmi
Autor Wiadomość
_Silent_
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-28, 18:17   Sagerethia , sageretia - problem z liśćmi

Drzewko zakupione w hipermarkecie :roll: i od początku posiadało taką oto przypadłość:
http://img178.imageshack..../1007276jx1.jpg

Cóż to może byc...?
Ostatnio zmieniony przez szef 2013-03-17, 15:30, w całości zmieniany 3 razy  

Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Wysłany: 2007-12-28, 20:58   

listki , a raczej ich końcówki obtarte podczas ich transportu do marketu , potem pędy rosły w ciemnicy , z tąd ten kolorek i nadmiernie wyciągnięte przyrosty ,te plamy na liściach to nic innego jak liczne obtarcia i zagniecenia ściśniętych jedna przy drugiej roślin :roll: :-) ;-)

_Silent_
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-02, 18:13   

Drzewko mimo podlewania i zraszania zaczyna usychac, te mlode pedy uschly juz zupelnie. Co robię nie tak? Może wynieść je w jakieś chłodniejsze miejsce?

ogrodnik 
Michał Krzyścin

Wysłany: 2008-01-02, 18:17   

Poczytaj o przelaniu.

_Silent_
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-03, 15:37   

Poczytam, ale z tego co do tej pory rzuciło mi się w oczy przelanie wiążę się z opadaniem lisci, u mojego drzewka tego nie ma, ono po prostu schnie...

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-01-03, 16:05   

moze jakies szkodniki , sprawdzales dokladnie czy nie ma .

Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Wysłany: 2008-01-03, 21:12   

A nie przemarzło przypadkiem podczas transportu :?: :?: nawet moment na ostrym mroźnym wietrze , dla rośliny jest czymś takim jak dla nas przejście przez ogień :cry:

ogrodnik 
Michał Krzyścin

Wysłany: 2008-01-04, 15:29   

Według jakiej zasady podlewasz :?:

_Silent_
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-09, 22:07   

Jacek Grzelak napisał/a:
A nie przemarzło przypadkiem podczas transportu :?: :?: nawet moment na ostrym mroźnym wietrze , dla rośliny jest czymś takim jak dla nas przejście przez ogień :cry:

To niestety możliwe, przez jakiś czas było niesione na mrozie - co prawda w reklamowce i takim kartonowym pudełku w którym było sprzedawane ale jednak...

Podlewam tradycyjnie, staram sie utrzymywac lekko wilgotną ziemię. Od 2 dni podlewam wodą z nawozem, może trochę odżyje...

Jacqueline
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-09, 22:14   

Roślinkom w słabej kondycji nie daje się nawozu.No chyba,że chce się je dobić :-P
Ostatnio zmieniony przez Jacqueline 2008-01-09, 22:14, w całości zmieniany 1 raz  

_Silent_
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-09, 22:57   

W takim razie co mogę zrobić,żeby jakoś ją wzmocnić?

Bix
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-10, 06:14   

Owszem: wystarczy postawić na parapecie, podlewać wg zaleceń odpowiednich dla gatunku, nie przycinać na razie, nie robić zimnych przeciagów, pozwolić na wypuszczanie tylu liści i pędów ile ma ochotę - to da jej dużo więcej niż gdybyś teraz stosował odżywki, które tylko pogorszą sprawę. Po jakimś czasie roślina powinna się "zabrać", jeśli zapewnisz jej takie warunki. Trzeba po prostu czekać. Nic na siłę.

Dorisday81
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-16, 22:13   :)wielka prośba

Witam;)

Mam do Was wielką prośbę, na początku walczyłam sama, bo nie chciałam zawracać Wam głow;), ale jednak potrzebuję Waszej pomocy.

Mam wielki problem z moją Sageretią.

Zaraz wstawię zdjęcia ale na poczatek opiszę krótko co jej dolega.

Zaczęła się jej choroba zimą zeszłego roku-około listopada, teraz wiem, że po prostu po ziemi po podlaniu chodzą dziwne robaczki i uwierzcie mi nie mam pojęcia kim one sa:)

Kolor, miedz-złoto, z główką i odwłokiem oraz bardzo długimi tylnimi nogami i trzema parami z przodu. Nie są to na pewno przędziorki-bo moje robaki to postać podłużna-nie jak przędziorki pajączki.

Jak zauważycie na zdjęciach połowa drzewka obumarła i a liście są moim zdaniem za duże i wysychają zaczynając od czubka ku podstawie.

warunki, wilgotności, światła, temperatury ma ok, ponieważ inne drzewka wyglądają ok i są zdrowe-oby tak dalej.

Nie wiem co mam z nią (Sageretią zrobić), czy przesadzić i po prostu zobaczyć czy sobie poradzi, czy po prostu ja tfu tfu wyrzucić-bo wygląda koszmarnie.
Tym bardziej, że z tego co widzę tylko góra rośnie.

Do przesadzenia mam ziemię BOnsai i akadamę-drobną.

Jak radzicię geniusze:) co ja mam zrobić i jak te,,gnidy"robaki zwalczyć.
Czy może przy przesadzaniu przemyć korzenie aby je wypłukać.

Nie mam już siły, wiem natomiast, że jak zastosuję jakiś srodek na robaki to drzewko nie pociagnie dalej.

Ps. Po kliknięciu na zdjęcie i powiększenie, jakość zdjęcia jest ok, nie wiem dlaczego w pomniejszeniu wyglądają okropnie

Z góry dzieki za pomoc, czekam na porady

armin 
Armin Niewiadomski

Wysłany: 2008-04-17, 07:56   

Nie jest z nią tak źle jak opisujesz. Ze zdjęć wnioskuję, że trzeba ją prześwietlić i zmienić ziemię. Być może w ostatnią sobotę miesiąca będzie spotkanie w Daglezji, więc pokaż się z Twoją roślinką.

Dorisday81
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-17, 10:42   Dzięki Armin

Dzięki Armin za zaproszenie do Daglezji-z miłą chęcią się zjawię.
Pocieszyłeś mnie pisząc, ża aż tak źle z nią nie jest.Fakt, że wypuszcza nowe liście ale na koronie, na bokach niestety o wiele gorzej.
Ostatnio zmieniony przez szef 2013-03-13, 21:32, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu