|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Moje BONSAI |
Autor |
Wiadomość |
Devilman [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-04, 10:53 Moje BONSAI
|
|
|
Witam dziś zakupiłem Bonsai myśle, że to wiąż jak niżej kolega napisał, lecz mam wątpliwości, ponieważ ma troszkę inne listki proszę też o opisanie jak się mam nim opiekować martwi mnie też ten wystający korzeń czy coś tym zrobić?
|
Ostatnio zmieniony przez Devilman 2008-04-04, 10:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
arek_wie
arek_wie
Pomógł: 2 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Paź 2007 Skąd: marciszów
|
Wysłany: 2008-04-04, 13:48
|
|
|
witaj
to nie wiąz ale ligustr chiński wszystko na jego temat znajdziesz na forum |
_________________ arek |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2008-04-04, 16:54
|
|
|
mam nadzieje ze drzewko nie stoi przez caly czas w tym plastikowym pudeleczku . wez je wywal , juz lepiej zeby bonsai stal bez podstawki niz w czyms takim . woda ktora bedzie splywac przy podlewaniu bedzie sie gromadzic w pojemniku , i w pewnym momencie bedzie siegac otworow drenazowych . wtedy wowczas bedzie pobierana przez korzenie i po pewnym czasie korzenie zaczna gnic . |
|
|
|
|
S. Smolińska [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-04, 19:57
|
|
|
Dobrze się domyślam - zakup z Biedronki? Ostatnio rzucili sporo drzewek "prawie bonsai", sama wzięłam 2 serisski . Sprawdź korzenie, w większości drzewek były niesamowicie poprzerastane, więc uważaj z podlewaniem, podłoże bardzo szybko wysycha, tym bardziej, że go tam prawie nie ma. Możesz dać mu większą doniczkę - wyjąć drzewko z tej, wstawić do drugiej bez zbytniego ruszania korzeni i uzupełnić podłoże podobnym co do przepuszczalności. Przy okazji nieco zasyp te drobne korzonki na wierzchu. A normalne przesadzanie najwcześniej jesienią. |
|
|
|
|
Konrad [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-05, 11:29
|
|
|
tez zakupiłem wiąza w biedronce, czyli ze doniczka ktora jest oferowana dla nich jest za mala i nalezy przesadzic? a co z ziemia ? |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2008-04-05, 11:41
|
|
|
najpierw trezba sie upenic czy jest za mala , wyciagaja drzewko wraz z cala bryla z doniczki . jezeli korzenie odformowaly ksztalt doniczki to trzeba przesadzac . teraz jest juz za pozno na szperanie przy korzeniach wiec trzeba do wiekszej doniczki przesadzic a na jesien mozna przyciac korzenie i wymienic podloze tak jak pisala wyzej Pani Sylwia |
|
|
|
|
Miska [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-18, 11:13
|
|
|
Devilman, fajne to drzewko a ja nie zakupilam z Biedronki bo myslalam ze to szajs a teraz jak tak czytam niektore wypowiedzi to nie byly az takie zle... tez moglam wziasc. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|