Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jałowiec chinski
Autor Wiadomość
krysztof
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-20, 14:50   Jałowiec chinski

Witam. Mam jałowca odmiany " Stricta" i wiem że jest kruchym drzewkiem i dużych możiwości kształtowania nie można na nim przeprowadzać. Chciałbym go poprowadzić w stylu formy pochylonej nieregularnej lub klasycznej nieregularnej czy możecie mi dopisać jakieś wizje albo virciki, będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2008-04-20, 15:38   

Oba style odpadają jak na razie, bo pień się rozjeżdża zbyt nisko żeby zrobić z tego gałąź. Trzeba będzie jednej z odnóg się pozbyć. Na pewno będzie to shohin. Co do virtów to nie da rady, bo mało co widać. Szef mógłby się tu wypowiedzieć, bo sam prowadzi takiego jałowca i jego rady będą poparte doświadczeniem. Ja mam inne jałowce a stricta jest niestety dość specyficznym materiałem.

Chociaż mam taki pomysł. Pionowy pień przeznaczyć na jin, a z tej odchylonej zrobić formę pochyloną. Całość posadzić na zboczu jakiejś skałki. Ta odchylona musiałaby być trochę niższa od martwego pnia. Patrząc na ostatnie zdjęcie oczywiście.
Ostatnio zmieniony przez Ronin 2008-04-20, 15:42, w całości zmieniany 3 razy  

Odpowiedz do tematu