|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Jałowiec chinski |
Autor |
Wiadomość |
krysztof [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-20, 14:50 Jałowiec chinski
|
|
|
Witam. Mam jałowca odmiany " Stricta" i wiem że jest kruchym drzewkiem i dużych możiwości kształtowania nie można na nim przeprowadzać. Chciałbym go poprowadzić w stylu formy pochylonej nieregularnej lub klasycznej nieregularnej czy możecie mi dopisać jakieś wizje albo virciki, będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2008-04-20, 15:38
|
|
|
Oba style odpadają jak na razie, bo pień się rozjeżdża zbyt nisko żeby zrobić z tego gałąź. Trzeba będzie jednej z odnóg się pozbyć. Na pewno będzie to shohin. Co do virtów to nie da rady, bo mało co widać. Szef mógłby się tu wypowiedzieć, bo sam prowadzi takiego jałowca i jego rady będą poparte doświadczeniem. Ja mam inne jałowce a stricta jest niestety dość specyficznym materiałem.
Chociaż mam taki pomysł. Pionowy pień przeznaczyć na jin, a z tej odchylonej zrobić formę pochyloną. Całość posadzić na zboczu jakiejś skałki. Ta odchylona musiałaby być trochę niższa od martwego pnia. Patrząc na ostatnie zdjęcie oczywiście. |
Ostatnio zmieniony przez Ronin 2008-04-20, 15:42, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|