Moje pierwsze bonsai |
Autor |
Wiadomość |
Konrad [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-04, 08:00 Moje pierwsze bonsai
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie na forum, jestem tu nowy jednak od dluzszego czasu sledzilem uwaznie informacje na forum i stronie
Wczoraj kupiłem swoje pierwsze bonsai i domyslam sie ze jest to wiąz drobnolistny.
Chcialbym go teraz przedstawic byscie mogli ocenic jego obecny stan oraz jakies zmiany ktore powinienem w nim dokonac. Czytalem dosc duzo na temat sztuki bonsai jednak wiadomo ze teoria rozni sie od praktyki
Pozdrawiam
|
Ostatnio zmieniony przez Konrad 2008-04-04, 08:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
neo_constantine [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-04, 08:34
|
|
|
Witam,
czy mógłbyś podać źródło zakupu tego drzewka?
Czyżby to był zakup z biedronki? Widziałem ostatnio masową sprzedaż takich drzewek w tym markecie...
Oczywiście jest to wiąż a co do Twojego pytania dotyczącego ewentualnych prac nad drzewkiem to niestety chyba na dzień dzisiejszy powinieneś mu zapewnić możliwie najlepsze warunki i pozwolić rozwijać się koronie.Możliwości "rzeźbienia" raczej nie dostrzegam....bo niby w czym . Troszkę cierpliwości
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Konrad [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-04, 10:19
|
|
|
no tak, kupione w biedronce.. ale czy to sprawia ze jest jakies hmm, inne badz zle myslalem ze pewnie cos jest bo w sklepie normalnie kosztuja okolo 60zl i w gore ale ze akurat byla taka promocja czy cos to chcialem zobaczyc jak mi pojda prace na takim tanszym
a co do nawozu.. moze to byc taki jak do zwyklych kwiatkow? na internecie czytalem ze wiaz nie potrzebuje szczegolnych nawozow wiec skojarzylem takie, wiec?
"rozwijać sie w koronie" tzn ? bo nie jestem jeszcze zorientowany jak to zrobic |
Ostatnio zmieniony przez Konrad 2008-04-04, 10:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
neo_constantine [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-04, 13:54
|
|
|
Cytat: | "rozwijać sie w koronie" tzn ? bo nie jestem jeszcze zorientowany jak to zrobic |
To znaczy stwórz możliwie najlepsze warunki dla rozwoju rośliny i.....czekaj (aż się rozrośnie, a wręcz zarośnie ....bo wtedy będziesz miał co formować)
Co do nawożenia i innych prac nad drzewkiem to radzę odczekać pewien okres czasu i dać roślinie czas na aklimatyzacje do nowych (Twoich domowych) warunków "środowiskowych"
Oczywiście drzewko potrzebuje czasu na rozwój .... bo.... "bonsai nigdy nie jest skończone"
-życzę powodzenia i wytrwałości
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2008-04-04, 18:56
|
|
|
Nawóz do bonsai musi być, albo organiczny, ale w przypadku indoor to już jest kwestia gustu, smaku czy jakkolwiek to nazwać, bo z pewnością nie masz co zapraszać znajomych po podlaniu gnojówką drzewka Zacznij nawożenie najwcześniej za miesiąc. Tak też rozpocznij uszczykiwanie pędów, bo to pobudzi je do tworzenia nowych pędów no i nie pozwolisz na oddalenie się zieleni od pnia. |
|
|
Konrad [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-13, 13:02
|
|
|
dzisiaj zauwazyłem ze na ziemi, szczegolnie kolo pnia znajduje sie dziwny biały osad, co to moze byc i czym spowodowane? i jak temu zapobiec? szukałem przez wyszukiwarke podobnego pytania ale nic nie znalazlem, moze przez zle słowa kluczowe wiec prosze o pomoc |
|
|
|
|
kristofer001
Krzysztof K.
Pomógł: 17 razy Wiek: 43 Dołączył: 10 Maj 2007 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 2008-04-13, 13:10
|
|
|
jest to osad od twardej wody wiec uzywaj przegotowanej lub deszczowki! |
_________________ Pozdrawiam! |
Ostatnio zmieniony przez kristofer001 2008-04-13, 13:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Konrad [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-13, 13:13
|
|
|
mam z bilbioteki książke o bonsai i wycztałem tam że jesli podlewa się deszczówką to dobrze tam coś do niej dodać, nie pamietam co ale jeśli to ma znaczenie to poszukam i napisze, ale do sedna, wiec czy jesli bym mial taka deszczówke to musze cos do niej dodac? |
|
|
|
|
jmyung [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-14, 21:47
|
|
|
Ja tez kupilem w biedronce, ale ligustr chinski. Drzewko ma prawie 2 tygodnie od kupna. Podlewam je przez zanurzenie w wodzie. Ale martwia mnie to ze liscie zolkna i robia sie czarne na koncach. Ostatnimi dniami liczba lisci chyba zmalala, ale dalej sie to pojawia, nawet jesli sa to dopiero wypuszczone. Inna sprawa sa korzenie wystajace ponad ziemie. Mam wieksza doniczke i akadame, ale jeszcze nie probowalem przesadzac. Co o tym myslicie ? Napiszcie jakies instrukcje i porady. Dzieki |
Ostatnio zmieniony przez jmyung 2008-04-14, 21:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
slawekcavan [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-14, 21:49
|
|
|
[quote][Drzewko ma prawie 2 tygodnie/quote]
to chyba sadzone |
|
|
|
|
jmyung [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-14, 21:54
|
|
|
hehe zle sie wyrazilem. Dwa tygodnie stoi u mnie od kupna |
|
|
|
|
slawekcavan [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-14, 22:06
|
|
|
liście czernieją bo przelewasz drzeko. z przesadzeniem musisz poczekać aż przestaną liście opadać i zaczną rosnąć to oznaki że drzewko sie zaaklimatyzowało |
|
|
|
|
jmyung [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-14, 22:11
|
|
|
to jaka metode podlewania proponujesz ? Jak rozpoznac czy drzewko jest odpowiednio podlane ? |
|
|
|
|
slawekcavan [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-14, 22:24
|
|
|
ja mam plastikową butelke 2 litrową a w nakrętce zrobiłem dziurke gwożdziem. i podlewa teraz 2 razy w tygodniu ale to jest zależne od wielkości drzewka i doniczki. musisz obserwowac co sie dzieje z drzewkiem i wtedy sam dojdziesz ile podlewać. a podlewaj jak wieszchnia warstwa przeschnie minimum 0.5 cm a sprawdzić to możesz tylko wkładając palec w ziemie. |
|
|
|
|
Konrad [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-16, 08:09
|
|
|
juz prawie drugi tydzien aklimatyzacji, do tego czasu drzewku nic nie bylo, bylo cale zielone i puszczalo duzo nowych pedow, rozroslo sie troche, jednak od wczoraj zauwazylem duzo zoltych lisci wiem ze podczas aklimatyzacji to wystepuje ale dziwi mnie to ze wszystko ok bylo i tak nagle, myslalem ze sie zaaklimatyzowalo. Czy powinienem sie tym martwic czy pozostawic jak jest? |
|
|
|
|
|