Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wiąz Drobnolisty - pytania
Autor Wiadomość
__Alien__ 
Arkadiusz Krawczyk

Wysłany: 2008-03-29, 14:45   Wiąz Drobnolisty - pytania

Witam wszystkich. Kupiłem go ponad tydzień temu, teraz już się bardziej zazielenił, postawiłem go na parapecie na południowym oknie i mam takie pytanie, a mianowicie, czy powinienem go przesadzić w tym roku czy zaczekać, jaka ziemia mi potrzebna, bo czytałem różne posty na tym forum, raz jest, że sama akadamia, raz, że z domieszką, sam już nie wiem. No i jaki kształt byście mu nadali? Co z nim można by robić? Zdjęcia:
http://img217.imageshack....dscn6265ao3.jpg
http://img89.imageshack.u...dscn6266ej1.jpg
Ostatnio zmieniony przez __Alien__ 2008-03-29, 15:59, w całości zmieniany 1 raz  

Bix
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-31, 05:05   

Albo akadama, albo mieszanka z akadamą. Jeśli czytałeś, to wiesz chyba ze te opcje sa właściwie równoważne.

__Alien__ 
Arkadiusz Krawczyk

Wysłany: 2008-03-31, 10:40   

Aha, dziękuję :) A co zrobić z tą gałązką na dole po lewej, obciąć ją, czy spróbować wygiąć w lewo? Bo jest ona skierowana w stronę oglądającego. I jaki kształt korony powinien być? Teraz po tym jak postawiłem go na południowym oknie straszny krzak mi się zrobił, gęsta korona, gałąź na gałęzi, postaram się zrobić jak najszybciej zdjęcie.

__Alien__ 
Arkadiusz Krawczyk

Wysłany: 2008-04-06, 18:05   

Doradźcie mi, jak ukształtować koronę tego drzewka. Ja chciałem tak jak na zdjęciu, czy to będzie pasowało? I co zrobić z tą gałązką (żółta strzałka) Pozbyć się jej, czy odgiąć w lewo, bo ona rośnie w stronę patrzącego.

Zdjęcie bez poprawek: http://img216.imageshack....dscn3942vr3.jpg
Proszę o pomoc.

Bix
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-07, 05:08   

Nie, nie będzie pasowalo. W tej chwili ten krzak udaje moyogi, jełsi zrobisz jedna koronę, to przy tym dziwacznie wygiętym pniu w ogóle nie będzie to zaden styl. Pamiętaj że bonsai powinno wyglądać pięknie nawet bez liści, a ty zamierzasz po prostu ukryć wszystko pod strzyżoną kopułą, jak w krzewach parkowych. Nie o to w bonsai chodzi. Nie wiadomo niestety jak wygląda pień pod zielenią i co można dalej z tym zrobić. Ale jedno jest pewne: zieleń jest tu strzyzona, a nie formowana, a to w bonsai poważny błąd!
Ostatnio zmieniony przez Bix 2008-04-07, 05:10, w całości zmieniany 2 razy  

__Alien__ 
Arkadiusz Krawczyk

Wysłany: 2008-04-07, 09:54   

Postaram się zrobić zdjęcie jak idzie pień pod tą zielenią. Jest to moje pierwsze drzewko, więc na nim będę się uczył, mam nadzieje, że będzie wybaczało mi błędy ;)

Ps: Konar leci mniej więcej tak:
Ostatnio zmieniony przez __Alien__ 2008-04-07, 11:10, w całości zmieniany 1 raz  

ogrodnik 
Michał Krzyścin

Wysłany: 2008-04-07, 15:34   

Moim zdaniem jedyna sensowna koncepcja byłaby taka:
Ostatnio zmieniony przez ogrodnik 2008-04-07, 15:36, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu