Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
wiąz ??
Autor Wiadomość
@g@
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-07, 18:07   wiąz ??

kupiłam jakiś czas temu bonsai, podlałam ale liście zaczęły opadać :( jetsem amatorem jeżeli chodzi o hodowanie takiego drzewka, ale chce spróbowac.
1. czy mam przesadzic rosline do innej doniczki czy moze jeszcze byc w tej co kupiłam w sklepie? Jezeli nie to za ile mam to uczynic?
2. czy ziemia do przesadzenia moze byc taka normalna ze sklepu ogrodniczego czy musi miec jakies specjalne wartosci?
3. czy musi byc żwir , piasek i mech ?? ( skąd ja wezmę mech) do lasu mam pare km ;/
4. czy podlewając trzeba zanurzyć go wodzie czy mozna normalnie go podlać
5. jakie nawozy mam stosowac i jak często?
6. czy takie małe drzewko należy już drutowac i przycianć? jak? Prosze o odp.

Jacqueline
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-07, 18:14   

ehmm......a możesz wrzucić jakieś zdjęcia swojego drzewka :?: Wtedy więcej da się o nim powiedzieć.

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-04-07, 18:39   

1) musisz wyjac ostroznie drzewko z donicy i zobaczyc czy korzenie odzwierciedlaja ksztalt doniczki . wtedy musisz przesadzic , ale najpierw musisz dac drzewku czas by sie przyzwyczailo do nowych warunkow . znakiem dla ciebie bedzie to ze drzewko zacznie wypuszczac nowe listki , wtedy bedziesz mogla przesadzac , mniej wiecej trwa to kilka tygodni
2)ziemia moze byc ze sklepu , taka uniwersalna , ale musisz ja zmieszac ze zwirkiem i z piaskiem by troche to ziemie rozluznic . zwirek moze byc zwykly akwarystyczny , tylko taki drobniejszy
3) co do piasku i zwirku to powiem ze powinien byc , bez tych skladnikow ziemia uniwersalna a ktora sie pytalas bedzie za malo przepuszczalna i moze to doprowadzic do gnicia korzeni , przesyszenia ich , badz uduszenia , bo jak wiadomo korzenie rowniez musza czyms oddychac .
4) jezeli bryla jest zbita i gdy podlewasz normalnie a woda splywa jedynie po powierzchni to wowczas trzeba zastosowac podlewanie po przez zanurzenie . jest ono skutecznym rozwizanie , gdyz dzieki tej metodzie jestesmy pewni ze woda dotrla do kazdego zakamarka bryly korzeniowej . mozna jednak sprobowac podlewac normale , ale najpierw trzeba spryskac ziemie , wtedy woda lepiej wsiaka do srodka i nie zlewa sie po twardej ziemi .
5) narazie nawozy sobie odpusc , poniewaz drzewko musi dojsc do siebie , musisz pamietac ze nawozimy tylko i wylocznie drzewka zdrowe . jakich nawozow uzyc ?? hmm chyba kazdy bedzie polecal to co sam uzywa z pozytywnym skutkiem , ja osobiscie uzywam pokon do bonsai i jestem zadowolony , ale jak juz wczesniej wspomnialem kazdy lubi to co ma .
6) co do drutowania to jezeli drzewko jest dobrze zageszczone to mozna spokojnie poukladac galazki i dozyc do formy ktora wczesniej sobie wytyczymy . jezeli jednak chcesz zeby drzewko uroslo wieksze to mozesz zastosowac przedluzenie pnia .
ps: wklej jeszcze fotke wtedy bedzie mozna wiecej powiedziec na temat 6 pytania , aha drutujemy rowniez po aklimatyzacji drzewka .

@g@
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-08, 11:32   

dołączam zdjecia mojego dzrewka do oceny :)

DSC08770.JPG
Plik ściągnięto 1228 raz(y) 145,7 KB

DSC08771.JPG
Plik ściągnięto 1211 raz(y) 143,03 KB

DSC08772.JPG
Plik ściągnięto 1215 raz(y) 159,82 KB

DSC08774.JPG
Plik ściągnięto 1224 raz(y) 150,5 KB

DSC08775.JPG
Plik ściągnięto 1223 raz(y) 138,28 KB

DSC08777.JPG
Plik ściągnięto 1212 raz(y) 151,9 KB

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-04-08, 12:35   

drzewko jest w slabej kondycji . postaw je na parapecie , najlepiej na tacy z keramzytem to podniesie wilgotnosc powietrza wokol drzewka co jest korzystne . podlewaj jak ziemia lekko przeschnie . nic wiecej z nim teraz nie rob , musi wrocic do siebie .

slawekcavan
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-08, 14:17   

moją skromną opinią to drzewko jest reguralnie przelewane świadczyć może o tym zielony nalot na pniu spowodowany zbyt dużą wilgocią ziemi może wkrutce być po korzeniach. z podlaniem poczekaj aż ziemia przeschnie około pół centymetra od góry
możę to potrwać kilka dni jeśli ziemia jest przelana

@g@
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-08, 19:35   

Dzieki za pomoc...bede stosowac sie do Waszych rad i mam nadziejej ze drzewko mi nie padnie :)

Odpowiedz do tematu