Ułożenie gałęzi |
Autor |
Wiadomość |
Amen
Kamil Turner
|
Wysłany: 2008-04-01, 12:00 Ułożenie gałęzi
|
|
|
Witam.
Co zmienić w układzie gałęzi? Przy okazji poprawie druty.
Najprawdopodobniej będzie to literat, nie zalezy mi na bardzo sztywnych regułach bonsai bo to ma być drzewko balkonowe takie do obserwacji. Na wystawy przyjdzie jeszcze kiedyś czas;] |
|
|
|
|
Sieku [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-01, 15:21
|
|
|
troszke bym je podniósł do góry ale to naprawde troszke i czubek delikatnie zagioł na prawą strone na zdjęciu środkowym |
|
|
|
|
Amen
Kamil Turner
|
Wysłany: 2008-04-01, 17:30
|
|
|
Pierwsze i ostatnie foto to front. Czubek ułoze jak sie troche rozrośnie |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2008-04-01, 19:58
|
|
|
Myślałem, że to będzie nasadzenie na skale, ale widzę, ze skałka jest jako "ozdoba". Szkoda, bo wtedy mógłbyś obrócić drzewko o 90 stopni i tą najdłuższą gałąź, jak i inne skierować w dół. Pomyśl o posadzeniu go na skale Będzie on mniejszych rozmiarów i szybko otrzymasz ładne drzewko. |
|
|
Amen
Kamil Turner
|
Wysłany: 2008-04-01, 22:23
|
|
|
Tak będzie on na skale, ma w doniczce kamień, ta skałka z tyłu to obecnie ozdoba ale zaniim trafi kiedys do docelowej donicy postaram sie opleść ją korzeniami. |
|
|
|
|
lasek [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-01, 22:34
|
|
|
ja tu widze wędki i zieleń daleko od pnia |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2008-04-01, 22:52
|
|
|
Na pewno musisz mu skrócić te gałęzie. Skoro będzie na skale to kieruj gałęzie zgodnie ze spadkiem skały. Strasznie cieniutki ten jałowiec, no ale mówi się trudno. Podetnij mu te wędki a krótkie gałęzie uszczykuj dla zagęszczenia i czekaj. Gdy wypuści nowe pędy kieruj je ku dołowi. pochylając trochę pień nadasz roślinie dynamizmu. A najlepiej to usiądź sobie przed rośliną i wyobraź sobie miejsce w jakim rośnie i co na nią działa. Posiedź tak z godzinę, jeżeli nic nie wpadnie do głowy to siedź dalej aż do skutku |
|
|
Amen
Kamil Turner
|
Wysłany: 2008-04-01, 23:43
|
|
|
ronin napisał/a: | Na pewno musisz mu skrócić te gałęzie. Skoro będzie na skale to kieruj gałęzie zgodnie ze spadkiem skały. Strasznie cieniutki ten jałowiec, no ale mówi się trudno. Podetnij mu te wędki a krótkie gałęzie uszczykuj dla zagęszczenia i czekaj. Gdy wypuści nowe pędy kieruj je ku dołowi. pochylając trochę pień nadasz roślinie dynamizmu. A najlepiej to usiądź sobie przed rośliną i wyobraź sobie miejsce w jakim rośnie i co na nią działa. Posiedź tak z godzinę, jeżeli nic nie wpadnie do głowy to siedź dalej aż do skutku |
Dzieki wielkie Zalezy mi na tym aby pien nie byl gruby bo to psuje moja wizje drzewka jednak postanowilem go wkopac jutro, wlasciwie dzis rano do gruntu i za rok cos przy nim robić. |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2008-04-01, 23:47
|
|
|
No rok to Ci wiele nie da. Kilka lata to jest widoczny efekt, a roczek no zbyt mało. |
|
|
Amen
Kamil Turner
|
Wysłany: 2008-04-02, 09:53
|
|
|
Tak malo zeby przybral na masie ale pewnie pusci kilka nowych pędów, jesli ladnie ruszy ze wzrostem zostanie tam na dluzej, a ja bede krecil nowe roslinki. Zobaczymy co z nim bedzie jak bedzie stal w spokoju. |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2008-04-02, 13:58
|
|
|
jak chcesz zeby wypuscil nowe odrosty to musisz mu zafundowac sporo swiatla w okresie wegetacji , no i roslina musi byc przejzysta zeby swiatwlo docieralo wszedzie . |
|
|
|
|
Amen
Kamil Turner
|
Wysłany: 2008-04-02, 14:01
|
|
|
Światło ma bo stoi na balkonie od południa. Chciałem go dziś wsadzic w grunt ale padało. |
|
|
|
|
|