"obłamane konary" |
Autor |
Wiadomość |
pyszczuk [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-04, 13:16 "obłamane konary"
|
|
|
Najpierw chciałbym się przywitać gdyż to mój 1wszy post na tym forum
Co do tematu... zastanawiam się jak zrobić takie "obłamane konary".
http://www.shohin-europe....Y-hawthorn.html
Czy sposób ukształtowania czegoś takiego jest "wyjątkowo trudny" zadałem to pytanie ponieważ nie chce od razu zepsuć drzewka (planuje ukształtować coś podobnego najprawdopodobniej roślinką będzie ficus benjamina)
Chcę "obłamać" pień żeby drzewko nie przerastało więcej niż 20 cm... wybrałem właśnie obłamanie pnia gdyż ni chcę nienaturalnego wyglądu jak to jest w przypadku prostego obcięcia bonsai' a.
PS.: Liczę na wyrozumiałość ze strony użytkowników forum - jestem początkujący
Nie krzyczcie |
Ostatnio zmieniony przez pyszczuk 2008-04-04, 13:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
neo_constantine [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-04, 14:00
|
|
|
Co do obłamania pnia to faktycznie ciekawe... i na dobrą sprawę sam chciałbym wiedzieć jak to się robi ale posługując się zdrowym rozsądkiem i przypuszczeniami to myślę że powinno się dokonać samemu takiego "obłamania" po czym zastosować pastę, masę plastyczną przeznaczoną do gojenia ran bonsai.
To są tylko moje przypuszczenia...(chciałbym się zresztą sam dowiedzieć czy słuszne) |
|
|
|
|
esbart [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-04, 14:45
|
|
|
Może zasady tworzenia takiego efektu będą podobne do tworzenia jinu? |
|
|
|
|
HIR
Łukasz Słomiński
|
Wysłany: 2008-04-04, 15:15
|
|
|
Witam jest to prawdopodobnie pozostałość po martwym pniu wydrążona.. Najpierw rozrysuj porób wirty jak byś chciał zrobić cos takiego potem jak już będziesz pewien możesz rozrysować na martwym drewnie układ słoi itp. I do dzieła może to zrobić dremlem lub dłutem artystycznym pod koniec możesz opalić ja osobiście tego nie robie całość zabezpieczasz przed grzybami i od razu wybielasz płynem do jin.
zreszta klikni na HISTORY na prezentowany obrazku i bedziesz wiedział dlaczego tak jest zrobione |
Ostatnio zmieniony przez HIR 2008-04-04, 15:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pyszczuk [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-04, 16:47
|
|
|
NO dobra... ale czy można zrobić ten zabieg (ogłamanie pnia) ze zdrowym drzewkiem (a w zasadzie zdrowym pniem) |
|
|
|
|
HIR
Łukasz Słomiński
|
Wysłany: 2008-04-04, 17:34
|
|
|
No dobra jak masz wystarczająco duże drzewko i uważasz te to je polepszy to możesz sobie robić ale poczytaj sobie i będziesz wiedział a jak ci się nie chce to idz na warsztaty. |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2008-04-04, 19:25
|
|
|
Metoda, w której wykorzystuje się rozłupany lub pusty w środku pień nazywa się Sabamiki. Metodę tą stosuje się np. zamiast obcinania przednich gałęzi, można je wyrwać a ranę wymodelować.Robi się to latem i rany zabezpiecza roztworem zwanym "płynem do jin". |
|
|
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-07, 10:37
|
|
|
I nie stosuje się jej do fikusów - a do innych liściaków naprawdę rzadko. |
|
|
|