Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
cyprysik
Autor Wiadomość
athshe
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-25, 13:28   cyprysik

Tak wygląda mój nowy nabytek. Właśnie wprowadził się na balkon

Na razie będzie sie aklimatyzował, ale co powinnam z nim zrobić gdy już się wprowadzi, alby otrzymać drzewko w stylu shakan?

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2008-04-03, 00:16   

Niestety nie mogę otworzyć powiększenia zdjęcia więc bardziej na "czuja" to będą rady.
Czemu akurat Shakan :?: Tak chcesz, czy tak roślina mówi :?: Popatrz na nią i zastanów się czy nie lepiej by było nadać inną formę. Wzniesiona regularna lub nieregularna :?: Pień ma od spodu ładnie wyprostowany i tylko popatrz czy ma odpowiednio rozłożone gałęzie. Cyprysik jest genialnym rodzajem z rodziny cyprysowych. Jeżeli nie wiesz jaka to odmiana to zrób zdjęcie igliwia. Na pewno czeka go cięcie, ale dla pocieszenia powiem, że w ciągu 2 la możesz mieć bardzo fajne drzewko ;-)

athshe
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-03, 20:48   

Teraz dokładniejsze zdjęcia. Z czterech stron:

I jeszcze dziwne zgrubienie pnia i jakaś stara końcówka gałęzi:

W ten weekend dostanie większą doniczkę.

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2008-04-03, 21:20   

Niestety, ale nic nie widzę. Drzewko jest za gęste. Nie sądziłem, że to kiedykolwiek powiem na forum, ale jest za gęste. Z pierwszego zdjęcia wnioskuję, że jak najbardziej nadaje się na Shakan. Na pewno gałęzie do skrócenia i to porządnie. Gałęzie nie mogą w jednaj linii wychodzić, a widzę tam takie. Resztę skieruj je albo na poziom, albo w dół, co doda mu latek. Czubek powinien być odchylony w przeciwną stronę niż całe drzewo, co wyważy je. W celu wyważenia należy zwrócić uwagę na najniższe gałęzie. Ponadto drzewo powinno mieć dobrze rozwinięte korzenie, aby stworzyć wrażenie, że mocno trzyma się podłoża/ Tyle z wstępnych rad, z tego co mogę dostrzec w tym gąszczu. Jak już powiedziałem cyprysiki, przynajmniej dla mnie, są genialnym materiałem no i pięknie pachną ;-) Twój to cyprysik groszkowy Chamaecyparis pisifera.

athshe
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-03, 21:24   

Jest taki gęsty, bo nie chciałam mu zrobić krzywdy przed zasięgnięciem rad.
Ja właśnie dlatego wybrałam ten styl, ze moim zdaniem maluch najbardziej do niego pasuje.
Już mnie ręce świerzbią, żeby mu coś zrobić, ale powoli... Jutro przywiozę piasek, przygotuję ziemię i go przesadzę, a z formowaniem zaczekam.
Wszyscy sie ze mnie śmieją, że chcę mieć las na małym balkonie - kurcze - mój balkon, to będę na nim trzymać co chcę (i co lubi )

Obfotografowałam też bukszpan, ale okazał się ciut felerny chyba - jutro postaram się wrzucić zdjęcia i prosić o rady.
(i znając życie jutro wydam resztę podwyżki na jakąś roślinę)

kristofer001 
Krzysztof K.

Wysłany: 2008-04-03, 22:11   

Jesli chodzi o ten las na balkonie to dobrze Cie rozumiem moi rodzice tez patrza na mnie jak na dziwaka bo calymi dniami grzebie w ziemi. Hmmm a coz to takiego dziwnego 27 lat na karku facet grzebiacy w ziemi ogladajacy swoja kwitnaca azalie! Czy to takie dziwne?? Ja tego nie dostrzegam ale pewnie dla inny tak! :-D Ale ja mam to gdzies :-P

Ah tak i zapomnialem dodac ze Polska to jednak zacofany z lekka kraj! (moje zdanie)
Ostatnio zmieniony przez kristofer001 2008-04-03, 22:12, w całości zmieniany 1 raz  

athshe
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-04, 19:34   

Właśnie zauważyłam, ze mieszkasz "niedaleko". Może od ciebie dowiem się, gdzie w okolicy można liczyć na warsztaty, czy coś w tym stylu - edukować się chcę.

Odpowiedz do tematu