|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Przesunięty przez: szef 2010-01-31, 22:29 |
JAŁOWIEC ROZESŁANY |
Autor |
Wiadomość |
__Alien__
Arkadiusz Krawczyk

|
Wysłany: 2009-03-22, 22:45 JAŁOWIEC ROZESŁANY
|
|
|
[Admin]Wątek został przeniesiony z działu "historie naszych drzewek". Na razie roślina nie prezentuje sie jeszcze za dobrze, dużo pracy (i nabycia wiedzy) jeszcze przed autorem. Na razie proponuję ten dział.
================================================
W marcu 2008 kupiłem to drzewko w sklepie ogrodniczym. Jeszcze wtedy nie wiedziałem jakie drzewka należy wybierać, więc sprzedawca wcisnął mi jeden z jałowców. Wszystkie wyglądały tak samo, były niskie i ciągnęły się przy ziemi, więc ten niczym się nie wyróżniał. Po przerzedzeniu korony dopiero ukazał się pień. Okazało się, że był w dziwny sposób wygięty. Jedyny pomysł, który przyszedł mi do głowy to było zrobienie z niego kaskady. Więc zabrałem się za drutowanie, a że robiłem to po raz pierwszy, więc wyszło jak wyszło.
Utworzyłem nawet specjalnie temat, z zapytaniem jak najlepiej ukształtować to drzewko. Wśród propozycji, najbardziej spodobał mi się pomysł Ronina, który wyglądał tak:
Białe w zamierzeniu miało być Shari, a główny pień miał być poprowadzony z tej małej gałązki rosnącej nad zgięciem. Więc zabrałem się do kolejnego kształtowania. Musiałem jakoś wygiąć pień do góry, co okazało się, że nie jest wcale takie proste. Po wielu próbach drzewko wyglądało tak:
Po pewnym czasie, gdy drut zaczął się wrastać w tą gałązkę, zdjąłem go, lecz i tak zostały ślady, które właśnie się goją. Później odchyłki tej gałązki były regulowane niecałkowitym drutowaniem, co widać na poniższym zdjęciu. Po zdjęciu rafii i drutów drzewko wyglądało tak:
Następnym moim celem było przesadzenie drzewka do nowej donicy przejściowej, połączone z przycięciem bardzo zbitych korzeni, wypełniających całe poprzednie naczynie.
Po przesadzeniu przyszła pora na ponowne odrutowanie. Zmieniłem koncepcję drzewka na coś takiego :
Tą długą gałąź z lewej strony chciał bym ułamać i zrobić z tego Jin, tą po prawej tak samo. Nie wiem czy będzie możliwe takie połączenie nowego pnia z tym grubym starszym, gdyż gałąź rośnie troszeczkę w innym miejscu, i chyba będzie to wyglądać raczej tak:
Główny pień chcę prowadzić w stylu Chokkan, który będzie wyrastał z martwego drewna. Obecnie drzewko wygląda tak:
Czekam teraz, by drzewko nabrało masy. Głównie chodzi mi o ten docelowo główny pień, no i potrzeba jeszcze więcej gałązek w jego dolnej partii, by było z czego zrobić odpowiedni układ gałęzi. |
Ostatnio zmieniony przez szef 2010-01-31, 22:30, w całości zmieniany 10 razy |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|