Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
przycinac?
Autor Wiadomość
kuba
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-24, 17:26   przycinac?

witam,

przeczytalem dostepne posty o karmonie na stronie i na forum, ale nadal nie jestem pewnien czy powinienem przycinac czy nie, ...pedy nie maja jeszcze 7 lisci, wiec chyba nie? oto zdjecia

http://www.sendspace.com/file/xdt8qp

Sieku
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-24, 17:55   

według mnie można przycinać cały rok aby nadać pożądany ksztaut drzewku
najlepiej przycinać zimą bo drzewka tracą mało soku. ale nie jestem specjalistą (jeszcze). więc decyzja jest twoja :->

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-03-24, 19:39   

dokladnie tak jak napisal Lukasz . ja swoje roslinki zageszczam przez caly ten sezon i dopiero w zimie bede przycinal i drutowal , dopiero pozneij wezme sie za zageszczanie . drzewko na pewno na tym nie ucierpi , a raczej swobodny wzrost na pewno mu pomoze , wiec zostaw go w tym roku i nic z nim nie rob po za dobrym nawozeniem .

jameshook
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-25, 01:22   

Ja niedawno kupilem karmone w markecie, troche ja przycialem, pozbylem sie "zbednych" (suchych itp.) lisci. Jak narazie bardzo ladnie rosnie :) Przy korzeniu masz chyba plesn, wiec albo za duzo wody, albo gnijace liscie, tez bym sie ich pozbyl z podloza :)

AnnaDorota
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-25, 10:14   

Panowie: pisano tu już masę na temat "dlaczego nie przycinać indoorów w zimie". Dla przypomnienia: na przykład dlatego, ze przy malekj ilości światła (krótki dzień i słabe słońce) nowe odrosty są mizerne, blade, wyciągnięte i do usunięcia. Nie warto więc psuć rołśiny i osłabiać zmuszajac do bezsensownego wydatku energii w najmniej korzystnym okresie. Chcecie zagęszczać cały sezon żeby popsuć wszystko jednym cięciem w nieodpowiednim okresie?

Po drugie: to że odrost powinien mieć 7 lisci to nie kaprys, tylko fakt wynikający z praktyki. Pe musi mieć wystarczajacą ilość oczek, tak zeby po przcycuięciu nie tworzyc krótkich cienkich gałązek które będą się rozwidlać juz po 5 mm - w rezultacie tworząc nieuporządkowaną kotłowaninę, z którą nic się zrobić nie da - ani zadrutować, ani uformować.

Odpowiedz do tematu