Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupiłem drzewko i co dalej :)
Autor Wiadomość
Lord_Nervar
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-31, 16:24   Kupiłem drzewko i co dalej :)

hej, kupiłem sobie drzewko w sklepie (netto) wygląda ot tak :

Co byście radzili z nim zrobić, ja jestem nowicjuszem i nie wiem jak się za to zabrać bo nie wygląda zbyt drzewiasto, czytałem FAQ na stronce ale niewiele mi to pomogło.

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-03-31, 16:40   

narazie nic z nim nie rob , zostaw na kilka tygodni niech sie zaaklimatyzuje . drzewko juz w sumie ma jakis tam ksztalt , za bardzo nie przypominajacy bonsai , jak to marketowce . ze zdjeci tez za wiele nie widac , pasowalo by jechac z nim na warsztaty , tam na zywo doradzono by ci co dalej z drzewkiem zrobic bo tak ze zdjecia za duzo slow nie da sie wyciagnac . ja bym je na pewno przerzadzil , ale nie powiem ci jak bo nawet nie widac galazek . trzeba drzewko zobaczyc na zywo bo mozna bylo cos z niego wyciagnac .

Lord_Nervar
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-31, 16:55   

Tu kilka zdjęć z "gałązkami" od dołu, na żadne warsztaty nie mam czasu :( narazie sobie porośnie.

(2 mają taki zielony kolor przez diodowy flash komórki)

Ostatnio zmieniony przez Lord_Nervar 2008-03-31, 16:56, w całości zmieniany 2 razy  

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-03-31, 17:08   

po tych zdjeciach tez cokolwiek powiedziec . przynajmniej ja nie potrafie . pasowalo by ja dotknac zakryc galaz i zobaczyc czy bez niej bedzie dobrze , pozniej odpowiednio odrutowac . to nie zywoplot ze sobie poscinasz co badz , trzeba miec jakis plan do ktorego drzewko sie doprowadza . narazie ja zostaw niech sobie rozniej , kiedys gdy zlapiesz o co chodzi w tej sztuce pojmiesz co nieco , wybierzesz sie na warsztaty i tam wycisniesz z niego co tylko sie da . nie wiem moze ktos inny powie ci jak ulozyc to drzewko ale watpie bo naprawde malo widac .

Lord_Nervar
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-04, 16:39   

Hej, no drzewko sobie rośnie widze puszcza nowe pędy.

"Karmonę formujemy przez cięcie Gdy pędy mają około siedmiu liści przycinamy je pozostawiając dwa, trzy."

Obcinać je teraz ? które największe czy najmniejsze ?

Swoją drogą widze że kilka liści jest "połowicznych" obciętych w pół mogę się ich pozbyć, tu pytanie urywać je czy przycinać, jeśli przycinać to przy samej gałązce głównej ? ?

mam też pytanie czy można troche przerzedzić te liście ? Nie będzie to szkodliwe dla drzewa bo nawet samemu mi jest się ciężko połapać w tym gąszczu żeby jakiś ciekawy plan wymyślić.

Odpowiedz do tematu