|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Podocarpus RD 15 początek przygody z bonsai (pomoc) |
Autor |
Wiadomość |
k4rlik [Usunięty]
|
|
|
|
|
neo_constantine [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-05, 13:53
|
|
|
Ładne drzewko w stylu bankan - sam posiadam podobne
Sam zakładałem temat odnośnie początków podocarpusem. >>KLIK<< <- zapraszam do odwiedzenia tego tematu - tam w zasadzie wszystko jest ładnie ujęte
Pozrawiam |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2008-04-05, 20:01
|
|
|
To jest styl Moyogi, nie Bankan. Różnica w kierunku i rodzaju wygięć. Bankan ma w różne strony powyginany pień, natomiast Moyogi w dwie strony. Żaden nie jest odmianą drugiego. Bankan może być bardzo mocno powyginany, powyginany we wszystkie strony, bądź wokół własnej osi - styl węża. W Moyogi na wygięciach muszą być konary, a same wygięcia powinny być delikatne, zmniejszające się ku górze. To tak pokrótce, bo temat jest bardziej złożony. |
|
|
neo_constantine [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-05, 21:27
|
|
|
Dzięki, miło słyszeć racjonalne i jasno sprecyzowane zasady obu stylów
Dziękuje serdecznie |
Ostatnio zmieniony przez neo_constantine 2008-04-05, 21:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
k4rlik [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-08, 18:09
|
|
|
dzieki wielkie za odpowiedzi. Zakupilem ksiażke harrego i mam nadzieje, że mi pomoże! takie pytanie czy pod czas okresu przystosowania roslinki do warunków nie nawozic? i jesli roslina sie przyjmie to czy mógłbym przesadzic ( z tego co mi wiadomo co 2 lata) a czy mogę to zrobić już w tym roku, gdyż nie wiem czy był juz przesadzany a wieku nie mogę określic ! Szkoda, że warsztaty w poznaniu byly pod koniec marca, bo roslinke dostałem 4 kwietnia, sorry ze tutaj a czy ktoś wie kiedy beda następne warsztaty w poznaniu? |
|
|
|
|
Jacqueline [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-08, 18:17
|
|
|
nie nawoź podczas okresu aklimatyzacji.A z przesadzaniem to poczekaj do przyszłego roku lub chociaż do jesieni jeśli nie jest to konieczne teraz.Bryłę możesz sprawdzić wyjmując ostrożnie drzewko z doniczki.Jeśli korzenie nie zawijają się to możesz poczekać spokojnie do następnego roku. |
Ostatnio zmieniony przez Jacqueline 2008-04-08, 18:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|