|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
sageretia - niekumaty woła pomocy |
Autor |
Wiadomość |
dsdamian [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-13, 15:01 sageretia - niekumaty woła pomocy
|
|
|
witam. ponizej wklejam kilka fotek 30-o cenymetrowego drzewka.
nie bardzo zrozumialem artykul oprzycinaniu i w ogóle, i prosilbym o jakies podpowiedzi co z tym fantem zrobic
jedyne co mi sie na mysl nasuwa to podciac ta długą gałązke ktora odstaje, czy drutowac nie znam sie...
dzięki z góry.
|
Ostatnio zmieniony przez dsdamian 2007-06-13, 15:09, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
ogrodnik
Michał Krzyścin
Pomógł: 20 razy Wiek: 34 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
Wysłany: 2007-06-13, 15:10
|
|
|
Ja bym tu widział trochę więcej do przycięcia. |
_________________ www.mojerosliny.prv.pl |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2007-06-13, 22:33
|
|
|
Jeszcze nie to , pamiętajcie że niekiedy należy zrobić gorzej , by było lepiej widzę tu przyrosty zimowe , a więc nadmiernie wyciągnięte , takie gdzie odległości między liśćmi są zbyt odległe by utrzymać zwarty pokrój , obejżyj więc dokładnie roślinkę i sprubuj wyobrazić sobie jakby wyglądała po takim cięciu , a potem zdecyduj czy ciąć , czy nie , ale pamiętaj że po takim cięciu bardzo się zagęści |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
dsdamian [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-14, 09:47
|
|
|
hmm, to chyba o to chodzi by sie zagescilo prawda?
wiecie, na drzewkach nie znam sie praktycznie wcale,
czy jest mozliwosc aby taka łodyżka zamieniła sie w gałąź?
ładnie by wygladało gdyby drzewko poszło jeszcze troche do góry, w miejscu przykladowo tej duzej łodyzki która ucieka bokiem.
naprawde, chcialbym jakas rade, jak zalape o co chodzi to juz bede kombinował sam |
|
|
|
|
mateoosh [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-14, 16:11
|
|
|
mi sie wydaje ze to raczej nadanie formy drzewku , co wiąże sie z pozniejszym rozrostem przyciętych gałęzi. i oczywiście ze jest szansa na to zeby łodyżka zmieniła sie w gałąź. poprzej jej przyciecie uzyskamy wypuszczenie z łodyżki nowych ppędów co spowoduje pogrubienie jej i stworzenie gałęzi. |
|
|
|
|
Haldir Ferming [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-11, 19:21
|
|
|
mateoosh ma rację też tak zrobiłem i zaobserwowałem pogrubienie się gałązki tylko będziesz musiał trochę poczekać aż ta łodyżka stanie się gałęzią |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|