|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Serissa - co się dzieje |
Autor |
Wiadomość |
zsedc [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-05, 02:01 Serissa - co się dzieje
|
|
|
Witam
Serissa po tygodniu pobytu u mnie w domu naglę zaczęła gubić liście.
Jeszcze zielone gałązki zwiesiły się, listki usychają i opadają, drzewko już straciło na pewno ponad 60% listków?!
Za dużo wody? a może za mało?
Co robić? Ze światłem raczej mam kiepsko, miejsce na zdjęci to właśnie miejsce w którym ma stać i nie bardzo mam inne możliwe. Do widocznego na zdjęciu okno słońce świeci prostopadle koło godziny 15.30 Może jakaś dodatkowa lampka by pomogła?
Czy to, aż tyle światła potrzebuje? Mam inne rośliny w pokoju, które nigdy słońca nie widziały, a nawet kwitną!!! Czasem ktoś podziwia i mówi, że w życiu na tym nie widział kwiatów.
---
Jak klikniecie w miniaturkę to otworzy się duże zdjęcie i potem można kliknąć w duże zdjęcie to będzie jeszcze większe - szczegóły mogą być ważne:D
Z góry dzięki
Paweł |
Ostatnio zmieniony przez zsedc 2008-03-05, 02:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kajetan [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-05, 11:35
|
|
|
Serissa jest gatunkiem, który lubi światło a zrzuca liście z powodu jego niedoboru. Tak więc będziesz musiał znaleźć miejsce, które dostarczy roślince dużo słońca. W lecie możesz wystawić je na powietrze.
Co do podlewania, to ziemia powinna być umiarkowanie wilgotna, nadmierne podlewanie jest zabójcze dla serissy. |
|
|
|
|
szef
Administrator Robert Napieralski
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-03-08, 23:00
|
|
|
Roslina wygląda na przesuszoną lub przemarzniętą. |
|
|
|
|
kristofer001
Krzysztof K.
Pomógł: 17 razy Wiek: 43 Dołączył: 10 Maj 2007 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 2008-03-08, 23:21
|
|
|
Moze to byc rowniez spowodowane przez okres aklimatyzacji i jeszcze do tego takie male swiatlo to niezbyt pasuje drzewka w tym okresie powinny miec bardzo duzo swiatla jakies male zraszanie sie przyda jesli stoi nad grzejnikiem nienawoz drzewka w tym okresie nic sie niestanie no i podlewaj jak wierzchnia warstwa przeschnie ale poczytaj o aklimatyzacji drzewek jest wiele postow na ten temat! |
_________________ Pozdrawiam! |
|
|
|
|
szef
Administrator Robert Napieralski
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-03-09, 11:42
|
|
|
NIE jest to efekt aklimatyzacji |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|