Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wiosna idzie a z nią nowe drzewka wpadają w oko.
Autor Wiadomość
krzysiek_custo
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-17, 18:06   Wiosna idzie a z nią nowe drzewka wpadają w oko.

Wybrałem się kilka dni temu do sklepu w Łodzi(tracza) i okazało się, że mają tam dosyć spory wybór drzewek. Trochę pochodziłem i znalazłem moim zdaniem najładniejsze, ale dla większości ludzi pewnie najbrzydsze drzewko w tym sklepie. Jakbym zobaczył coś takiego nie mając pojęcia o bonsai to chyba bym nawet nie zwrócił uwagi.

Pomijając fakt, że drzewko jest bardzo duże proszę was o pomoc i rady co to jego kształtowania. Oczyściłem trochę bryłę korzeniową i wyciąłem niepotrzebne dolne gałązki, aby można było coś pokombinować. Najfajniejszą cechą tego drzewka jest to, że 2 duże pnie wyrastają z jednego korzenia czy gałęzi trudno stwierdzić. Coś prawie jak styl sokan tylko bardziej rozsunięte konary.

Chciałbym uformować jedną gałąź podobnie jak drzewko formowane przez Jurgena Zaara w jego książce, jest to chyba nawet ten sam gatunek. Inaczej mówiąc w styl moyogi. Z drugiego to już nie wiem. Chyba to samo tylko innej wysokości lub kaskada też ciekawie by się prezentowała. Czasu na zastanowienie jest sporo, więc proszę o pomoc.

Byłbym również wdzięczny jeżeli ktoś umieści link do zdjęcia uformowanego drzewka tak aby w jednej doniczce znajdowała się kaskada i drzewko. Przejrzałem dużo zdjęć, ale taki efekt chyba nie jest za bardzo stosowany.

Nie udało mi się zrobić dobrych zdjęć bo drzewko jest duże i ciężko coś uchwycić, ale zrobiłem co mogłem.

Przy okazji zapytam się trochę bardziej doświadczonych osób jak uzyskuje się efekt takiej rozjaśnionej kory na iglakach chyba tylko na jałowcach to widziałem?? Czy zdziera się delikatnie jakąś metodą wierzchnią warstwę kory, czy może one tylko tak wyglądają na zdjęciach. Widziałem dodatkowo, że Jurgen Zaar po zdjęciu kory zakleił miejsca przy gałęziach pastą na rany. Prawdopodobnie po to aby nie obumarły gałązki, ale też komentarz mile widziany.

A oto zdjęcia mojego kudłacza

lui.jbc
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-17, 23:09   

zdjęcia nic nie oddają nic nie widać zrób zdjęcie całego z 4 stron swiata ale w caości a nie tylko kawałek a co do formy z dwoma w jednym to jakoś mi sie nie widzi ale rob fotki to moze sie coś wymysli

krzysiek_custo
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-18, 10:56   

Skoro nie widać to tu są 3 zdjęcia całego drzewka.

Dodałem też swoje wirty, ale nie wiem co zrobić z tą drugą gałęzią z boku.
Ostatnio zmieniony przez krzysiek_custo 2008-03-18, 11:14, w całości zmieniany 2 razy  

krzysiek_custo
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-19, 18:10   

Widzę, że tyle chętnych do dyskusji. Dobra skończyłem jako tako na razie go formować, więc może chociaż ktoś się teraz wypowie.

Części naciągów już nie ma, gdyż służyły mi one jako pomoc, zostały tylko te cienkie czarne. Dołączę planowany wygląd drzewka, ale szczerze mówiąc nie mam jakoś wizji tych jinów, może je po prostu wszystkie wytnę.

Daniel J. 
dawniej: yoker .pl

Wysłany: 2008-03-19, 18:49   

zaczoles ale nie skonczyles drutowac te drrobne galezie tez sa do drutowania ! i ulozenia . niewiedza ? czy lenistwo ? :-|

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2008-03-19, 18:59   

Fajnie Ci to wyszło tylko dokończ drutować. A z czym na warsztaty przybędziesz?

krzysiek_custo
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-19, 19:00   

Nie chce męczyć drzewka. Na pierwsze formowanie to już mu wystarczy, ale następnym razem skupię się na dokładniejszym owinięciu gałązek, ale to dopiero po zdjęciu rafii i naciągów. Na żywo wygląda to trochę lepiej i może dlatego też niektóre odpuściłem. :jupi:

Jakie warsztaty?? Znowu czegoś nie wiem?? :help:
Ostatnio zmieniony przez krzysiek_custo 2008-03-19, 19:02, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu