|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
problem z laskiem |
Autor |
Wiadomość |
dredzik [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-02-07, 19:27 problem z laskiem
|
|
|
chce zalożyć las z brzozy. wim że musi być nieparzysta liczba drzewek, różnych grubośći itd... ale co z naczyniem w którym je umieszcze? mam wilką chęć umieścić je na boku rozpolowionej donicy glinianej o dl mniej więcej 1m .Czy taka kompozycja wchodzi w gre?? Wogóle to musze się pochwalić że moje wszystkie kompozycja są NIETYPOWE co nadaje im uroku osobistego.
i jeszcze jedno. to chyba nic zlego że swoje bonsaje ksztaltuje w nieokreślonych stylach?
. |
|
|
|
|
Qbik [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-02-07, 19:34
|
|
|
Zacznę od końca. Pewnie że nie ma nic złego w tym iże kształtujesz swoje drzewka w nieokreślonych stylach tyle że nie są to wtedy drzewka bonsai - dlatego że bonsai to sztuka w której już przed wiekami określono wytyczne.
Po twoim tłumaczeniu o nasadzenie drzewek na donicy i tak wiele nie wywnioskowałem dołącz może jakiś virt.
Tak liczba drzewek powinna być nie parzysta ale skoro nie przestrzegasz zasad to nie powinno to mieć dla ciebie większego znaczenia. Powinny być różnej grubości i wysokości. |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2008-02-07, 20:33
|
|
|
Niestety brzoza odpada , gdyż nie utrzymasz lasku w odpowiedniej gęstości , czyli po roku wypadnie Ci większość głównych konarów , gdyż rośliny będą wzajemnie sie zacieniały , a brzoza w takiej sytuacji odrzuca zacienione konary |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
Maciek [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-02-08, 14:03
|
|
|
Jacek Grzelak ma w 100 % rację nie radzę do lasku bonsai uzywać brzozy mój znajomy probował coś takiego zrobić ale efekty po roku czasu były ni fajne |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|