moj ficus |
Autor |
Wiadomość |
lonely2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-15, 22:40 moj ficus
|
|
|
macie jakieś sugestie co do mojego ficusa |
|
|
|
|
Daniel J.
dawniej: yoker .pl
Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 14 Mar 2007 Skąd: sieradz
|
Wysłany: 2008-01-15, 22:51
|
|
|
jako prebonsai i poczatek przygody to jak na poczatek to bardzo dobry material wyjsciowy to byle tak dalej pozdro |
|
|
|
|
Arek [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-16, 01:14
|
|
|
Witam dawno mnie tu nie bylo... widze ze temat niejako o formowaniu fikusa. Mam takie pytanie czy fikusy mozna formowac w stylu targanym przez wiatr Ostatnio formowalem jednego delikwenta i niestety przy drutowaniu ulamalem... glowny pien no ale cos z tego stworzylem pozatym pojawila sie swietna wizja fukinagashi i zastanawialem sie czy ta forma nie bedzie sie klocila z natura fikusow Podpowiedzcie prosze z gory dzieki pozdrawiam |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2008-01-16, 10:49
|
|
|
Czy będzie się kłóciła z ich naturą Niestety tak , ale nie jest powiedziane że nie można próbować , jeśli nie wyjdzie , to zawsze możesz ją stosunkowo szybko zmienić obcinając pień i puszczając nowe przyrosty , wówczas zyskujesz gruby pień i ładne nebari jako wyjściówkę do nowej formy , a to przecież podstawa |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
Ruckus
majster
|
Wysłany: 2008-01-16, 11:06
|
|
|
odeszliście od tematu.:)ok przede wszystkim to przydałoby się troszke więcej ruchu tym gałązkom a druga sprawa to wypadałoby je troche skrócić tak aby nie szła jedna tyczka od pnia a na niej chmara liści tylko jedna krótsza grubsza gałąź, potem 2 potem 4 i tak stopniowo stworzona chmurka będzie miała namiastke realizmu. 2 sprawa to dwie dolne gałązki wyrastają z jednego miejsca na pniu (na jednej wysokości) trzeba cos z tym zrobić. pozdrowienia |
|
|
|
|
lasek [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-16, 12:26
|
|
|
ja bym się pokusił o obcięcie tej z lewej i obniżył tą która jest nad nią. będzie fajny kształt korony. |
|
|
|
|
Arek [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-16, 13:52
|
|
|
No dziekuje Jacku za odpowiedz. Wiem ze bonsai powinno odwzorowywac drzewa w ich naturalnej postaci, ale to drzewko wg mnie az sie prosi o fukinagashi. W formie jaka teraz mam nie podoba mi sie bardzo dysproporcja miedzy pniem ( ktory zostal przypadkowo zlamany ) a tym co teraz jest pniem Za to po przycieciu go w odpowiednich miejscach mogloby powstac cos ciekawego nie sadzicie prosze o jakies wskazowki ewentualnie o propozycje jakiegos innego wybrniecia z sytuacji zamieszczam fotke :
http://rapidshare.com/fil...C_2068.JPG.html |
Ostatnio zmieniony przez szef 2008-01-29, 23:42, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
00seba [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-16, 16:03
|
|
|
ja bym nić nie ciął a co najważniejsze to żadnych dolnych gałęzi bo to one pracują w dużym stopniu na pogrubianie się pnia (im bardziej zapuścisz tym szybciej utyje). ja bym go pozostawił na jakiś czas tak jak jest (tylko druty zawczasu trzeba zdjąć) pozwolił mu rosnąć na masę, odpowiednio nawoził, a jak będzie wystarczająco gruby to mocno przyciąć tak przynajmniej do wysokości tej trzeciej gałęzi (z której notabene poprowadzić nowy wierzchołek), oczywiście boczne gałęzie też trzeba będzie wtedy mocno (bardzo mocno) skrócić. wówczas uzyskamy fajną "bazę" na shohin .
Ruckus napisał/a: | 2 sprawa to dwie dolne gałązki wyrastają z jednego miejsca na pniu (na jednej wysokości) trzeba cos z tym zrobić |
nie wiem jak to zauważyłeś ale powiększ sobie zdjęcie to zobaczysz że ficus się odchyla do tyłu przez co sprawia wrażenie jakby te dwie pierwsze gałęzie wyrastały na jednej wysokości, pozatym nie widziałem jeszcze u młodego ficusa aby wypuścił gałęzie na jednym poziomie
lasek napisał/a: | ja bym się pokusił o obcięcie tej z lewej i obniżył tą która jest nad nią |
nawet się nie waż
Pozdrawiam ze słonecznej lubelszczyzny |
Ostatnio zmieniony przez szef 2008-01-29, 23:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
lonely2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-16, 20:32
|
|
|
dzięki za sugestie i pozostawie ficusa żeby jeszcze się pień pogrubił i może pokusze sie później o radykalne cięcia, |
|
|
|
|
Maciek [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-27, 22:16
|
|
|
Bardzo fajnie oplatają korzenie ten kamyk |
|