Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Fukinagashi ??
Autor Wiadomość
Arek
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-18, 17:18   Fukinagashi ??

Witam !! Chcialbym z tego fikusa zrobic forme ksztaltowana przez wiatr przycinajac go tu i tam. Myslicie ze bedzie ok ?? Wiem ze fukinagashi niekoniecznie pasuje do fikusow ale czemu by nie sprobowac nie ?? Prosze o opinie !! Jesli ktos ma jakis inny ciekawy pomysl rowniez bardzo chetnie prosze :]
Link do drzewka : http://rapidshare.com/fil...C_2068.JPG.html
( Zamieszczam tak bo albo nie umiem zamiescic inaczej albo po prostu cos nie dziala :p )

ADMIN jr: ... nie umiesz :]
Zdjęcie było za duże żeby wkleić bezpośrednio z kompa, a wklejenie linku do strony nie zadziała bo jest chroniona hasłem (przed otwarciem musisz je podać)

lasek
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-18, 20:01   

po pierwsze pościągaj te druty bo będą ranić drzewko! po drugie jak sam zauważyłeś fukinagashi nie jest najlepszym stylem dla ficusów. nie myślałeś czasem o skróceniu drzewka i zrobienia z niego formy wzniesionej nieregularnej?? sądze że to byłby najlepszy pomysł! pozdrawiam

Arek
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-18, 20:17   

Wiem wlasnie ze nie jest najlepszym stylem.. a jesli chodzi o twoj pomysl z forma wzniesiona nieregularna : a co sadzisz o tej dysproporcji grubosci ?? ona sie bardzo rzuca w oczy i niespecjalnie wiem jak ja zatuszowac :/ pozatym w ktorym miejscu wg ciebie powinienem je skrocic i jak mniej wiecej formowac ?? Druty nie powinny ranic drzewka bo sa to tylko delikatne odciagi korektujace forme - sprawdzona metoda :)

00seba
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-19, 07:58   

Nie jest to czasem odmiana "winadi" (bardzo kruche gałązki podatne na złamania zaledwie przy delikatnych gięciach), bo jeśli tak to nie poformujesz sobie na nim bo jest to możliwe jedynie poprzez cięcie. Poza tym fukinagashi to według większości najtrudniejszy styl (sam się do tego przychylam). lasek, ma rację że najlepszym rozwiązaniem będzie tu akurat formowanie w kierunku moyogi, tym bardziej że materiał nie jest zbyt ciekawy. co do formowania to na wiosnę pasowało by zrobić bardzo mocne cięcie gałęzi i tego drugiego pnia rosnącego z lewej. następnie czekać na wybijanie nowych pąków i nowe przyrosty z których stopniowo budować drzewko. ale tak ajk pisałem jeżeli to "winadi" to będzie ciężko.

Arek
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-19, 11:30   

Z tego co sie orientuje to chyba wlasnie jest to odmiana winadi czy chyba raczej wiandi. Dlatego wlasnie stosuje odciagi a nie zwykle drutowanie bo drutowanie skonczylo sie zlamaniem pnia (co widac;p) O sciaciu tego pnia myslalem i nadal mysle na bardzo powaznie bo jest on przyczyna tego ze drzewko jest nieproporcjonalne ;/ tak wiec trzeba go usunac... Dziekuje za wskazowki !! Jesli ktos jeszcze ma jakis ciekawy pomysl to zapraszam :)

Odpowiedz do tematu